szerző:
MTI

A sokszínűség nevében a munkaszüneti napok közül a hat keresztény ünnep felének eltörlését javasolta pénteken a...

Többé nem lenne munkaszüneti nap a pünkösd Franciaországban?
A sokszínűség nevében a munkaszüneti napok közül a hat keresztény ünnep felének eltörlését javasolta pénteken a francia HR-vezetők országos egyesülete (ANDRH). Ennek fejében viszont lenne három új, szabadon választható szabadnap, azért, hogy a nem keresztény vallásokhoz tartozó francia munkavállalók is megünnepelhessék vallási ünnepeiket.

A francia munkaszüneti napok között szereplő hat vallási eredetű szabadnap mind keresztény: húsvét, áldozócsütörtök, pünkösd, Mária mennybevitele (augusztus 15), mindenszentek és karácsony. A zsidó, a muzulmán vagy a buddhista ünnepek közül viszont egyetlen sem munkaszüneti nap. A HR-vezetők a pünkösd, az áldozócsütörtök és a Mária mennybevitele eltörlését javasolják a húsvét, a mindenszentek és a karácsony megtartása mellett. A három eltörölt ünnepnap helyett a javaslat szerint a munkavállalók maguk választhatnának szabadnapot.

A francia katolikus egyház támogatja a javaslatot. Pénteki közleményük szerint a püspöki kar számára nem jelentene problémát, ha a vallási munkaszüneti napok közül nem mind a hat keresztény lenne, miután "a sokszínűség tiszteletben tartása a társadalmi béke záloga". Michel Sapin munkaügyi miniszter pedig úgy reagált, hogy a nyár folyamán a szociális partnerek elé fogja terjeszteni megvitatásra az elképzelést.