szerző:
Eduline

Ha azt hitted, a brit tudósok kutatását nem tudja senki überelni, tévedtél. Két kutató ugyanis kiszámolta, mennyi kalória kellett a hobbitoknak ahhoz, hogy eljussanak Mordorba.

©

A Gyűrűk Urában a hobbitok folyton arról panaszkodtak, mennyire éhesek. Egy új tanulmány szerint azonban nem is alaptalanul.

Bizony, volt két kutató, aki arra szánta az idejét, hogy kiszámolja, mennyi energiába került a Megyéből elmenni Mordorba. Skye Rosetti és Krisho Manaharan a Journal of Interdisciplinary Science Topicsban publikálta tanulmányát, mely szerint ahhoz, hogy a kilenctagú csapat eljusson Mordorba, 1 millió 780 ezer kalória kellett.

Még több érdekesség

Tudod miért svájciak védik a pápát?

A 4 napos iskolahéttől javulna a diákok teljesítménye

Ez sem úgy van, ahogy az iskolában tanultuk

Nagy képhamisítások: így buktak le a fotósok

Ez a hat ember mentette meg a világot egy nagy katasztrófától

A kutatók arra is figyeltek, hogy a csapat nem minden tagja volt hobbit, tehát hogy a különböző fajoknak más az energiaszükséglete. Rosetti és Manaharan egy korábbi tanulmányukat (A középföldei lények anyagcseréjének modellezése) felhasználva úgy becsülték meg, hogy egy hobbitnak naponta 1800 kalóriára van szüksége, míg egy tündének csak 1400-ra - írta az Index.

Hogy kiszámolhassák, mennyi energiát venne igénybe, amíg a teljes csapat eljut Völgyzugolyból Mordorba, az utazás egyes részeit erősen sarkították, és bizonyos történetszálakat egyszerűen kihagytak. Azzal az optimális forgatókönyvvel számoltak, hogy az expedíció mind a kilenc tagja eljut Mordorba.

A két kutató úgy becsülte meg, hogy egy lembas (amit a csapat a tündéktől kap Lothlórien erdejében) 2638,5 kalóriát tartalmaz; ennyit kell elfogyasztania egy felnőtt férfinak, aki egész nap kemény munkát végez. Hogy a Szövetség minden tagjának jusson belőle, összesen 675 vekni tündekenyérrel kell nekivágniuk az útnak.