szerző:
Eduline

Tőzsdei ismereteket nem csak brókereknek érdemes szerezni. A tudás ugyanis azok számára is hasznos lehet, akik „csupán” anyagi biztonságra törekszenek. Az érdeklődők legalább két tucat tőzsdeiskola közül válogathatnak.

A kapzsiság jó dolog – hangoztatta annak idején Gordon Gekko, a New York-i tőzsde nagymenő, de gátlástalan és csaló brókere a Tőzsdecápák című filmben. Oliver Stone rendező és producer 1987-ben készült mozija azóta is a Wall Street rajongóinak kultuszfilmje. Ami pedig a szállóigévé lett mondatot illeti, hiába vezették vissza a pénzügyi válságot részben éppen a tőzsdén kereskedők mohóságára, a kívülállók számára az értékpapírpiacok továbbra is a gyors meggazdagodás ígéretét hordozzák. Ebbéli reményeiket csak erősítik azok a tőzsdetanfolyam-reklámok, amelyek a „hogyan keressünk gyorsan egymilliót?” üzenetét sugározzák, a – valljuk be – cseppet sem izgalmasan hangzó öngondoskodás és okos befektetések hangoztatása helyett.

Lombikpénz

„A parkett világa iránt érdeklődők csaknem két tucat tőzsdeiskola közül válogathatnak, ahol elsősorban a részvény- és devizakereskedés fortélyaival ismerkedhetnek meg. Fontos azonban, hogy a választásnál a józan észre, és ne a kapzsiságra hallgassanak” – tanácsolta Bozsik Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elektronikus értékesítési csatornák igazgatója, egyúttal az Erste Tőzsdelabor ügyféloktatások szervezője. Nem haszontalan szerinte, ha a tanfolyamra való beiratkozást fejben is előkészíti az, akit érdekel, ami a tőzsdén zajlik, ugyanis sok minden ingyen is megszerezhető. „Olvasgasson a neten, kövesse a piacot, figyelje az árfolyamokat és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), valamint a nemzetközi pénzvilág híreit, ez utóbbihoz jó, ha tud angolul, illetve vásároljon néhány könyvet, ezek némelyike nem is nehéz olvasmány” – javasolta.

A tőzsdei ismeretek valóban hasznosak lehetnek azok számára, akik maguk építenék fel a gondtalan nyugdíjas éveket szolgáló értékpapír-portfóliójukat vagy éppen gyermekük taníttatásának anyagi alapjait. Talán ezek az ambíciók is elég erősek lesznek nemsokára ahhoz, hogy valaki felnőtt fejjel jelentkezzen egy tőzsdeiskolába, manapság azonban még nem ez a jellemző. Ettől persze a komolyabb tanfolyamok kifizetődők lehetnek. Az általuk átadott gyakorlati tudást ugyanis sokszor még az egyetemeken sem lehet megszerezni, és a néhány napos oktatásra kifizetett 50–70 ezer forint – vagy a több hónapos előadássorozatért leperkált akár több százezer – is bőven megtérülhet, ha valaki szerencsésen alkalmazza az elsajátított kereskedési praktikákat.

Az Erste brókercége által indított Tőzsdelabor jelenleg díjmentes, de mivel a résztvevők az Ersténél nyitott értékpapírszámlán üzletelnek, a brókercég azért mégiscsak megtalálja a számítását. Fontosnak tartják azt is, hogy azok az ügyfeleik, akik részt vettek az oktatáson, általában sikeresebben gyarapítják vagyonukat, mint azok, akik semmilyen „szakképzésben” nem részesültek. Ilyenből egyre kevesebb van, ugyanis a brókercég ügyfélkörének jelentős hányada már részt vett valamilyen „börzés” előadáson. A Tőzsdelaborban hét-nyolc különböző témával foglalkozó tanfolyam fut jelenleg, az oktatás kiscsoportos: maximum 15 fős, és ha éppen van szabad hely, akkor nem Erste-ügyfelek is bejelentkezhetnek. Az oktatási tematikát folyamatosan bővítik, és újdonság a „Trader Klub”, ahol az elmúlt hét piaci eseményeit, kereskedési tapasztalatait beszélhetik meg a résztvevők egymás között és a Tőzsdelabor oktatójával.

Rövid távon

A tőzsdetanfolyamok, mivel kereskedést oktatnak, csaknem mind kapcsolódnak egy meghatározott brókercéghez. Önmagában ez nem baj, sőt egyfajta garanciát is jelenthet, ha ismert brókercégről van szó, illetve ha szponzorként a tanfolyam mögött ott áll a Budapesti Értéktőzsde. A piacon már jó nevet szerzett a Tőzsdeiskola Kft., a tőzsdeklub.com vagy akár a portfolio.hu tőzsdeiskolája, illetve a Profit.hu Kft.

A tanfolyamok közös vonása, hogy elsősorban a technikai elemzés módszertanára, azaz a múltbeli árfolyamváltozások, grafikonok értelmezésére és az ebből kikövetkeztethető jövőbeli árváltozásokra épülnek, a piaci hírek és a tőzsdei cégek eredményeinek – azaz a fundamentumoknak – az elemzése helyett. Ennek okát a tanfolyamok szervezői abban látják, hogy a technikai elemzés eszköztára könnyebben elsajátítható, és rövidtávon hatásosabb is lehet.

Ehhez igazodva a tőzsdeiskolák is elsősorban rövid távú, például napon belüli vagy legfeljebb néhány hetes futamidejű ügyletekre összpontosítanak. Egy-egy ilyen kurzus azonban, éppen a gyakorlatiassága miatt, jól jöhet azoknak, akik a szakmában akarnak dolgozni. A 101 Siker Akadémiát alapító Magyar Róbertnél is több olyan hallgató tanult, aki később brókerként helyezkedett el.

Papp Emília

Az oktatás témaköréből további érdekességet tudhatsz meg az eduline szakmai támogatásával készült Oktatás Plusz 2010 című kiadványból, amelyet megrendelhetsz a www.hvgplusz.hu weboldalon.