szerző:
Eduline

Hány pontot lehet szerezni a középszintű szóbeli érettségin? Mi történik, ha valaki lekési a vizsgát? Mivel lehet elrontani a feleletet? Mikor derülnek ki az eredmények? Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb kérdést és választ a középszintű szóbeliről.

Meddig tart a szóbeli érettségi?

A középszintű szóbeli érettségik június 16-tól 27-ig tartanak. Ebben az időszakban 1 192 helyen, 3 416 vizsgabizottság előtt majdnem 310 ezren szóbeliznek középszinten.

©

Hány pontot szerezhetek a középszintű szóbelin?

Tantárgy

Vizsga hossza

Maximális pontszám

Magyar nyelv és irodalom

15 perc

50 pont

Matematika (csak az írásbelin 25 százaléknál kevesebbet, de 12 százaléknál többet ért el)

15 perc

50 pont

Történelem

15 perc

60 pont

Élő idegen nyelv

15 perc

33 pont

Biológia

15 perc

50 pont

Fizika

15 perc

60 pont

Földrajz

15 perc

50 pont

Kémia

15 perc

50 pont

Informatika

15 perc

30 pont

Hol találok megbízható, kidolgozott tételeket?

Matekból, magyarból és történelemből többek között a Youtube-on és a Facebookon is találhattok kidolgozott tételeket. Erről bővebben itt olvashattok.

Hogyan kaphatok ötöst?

A feleletet szépen, logikusan építsétek fel. Ha a gondolatmenet világos, és jól látható logikai fonalra épül, a tanár sem fogja úgy érezni, hogy pluszkérdésekkel kell elhalmoznia benneteket. Fontos, hogy a bizottság lássa, megértettétek a feladatok, jól használtátok a forrásokat, és sikerült feltárni a tételben megfogalmazott kérdés problémakörét. További tippeket itt és itt találtok.

Egy nap alatt is fel lehet készülni?

Bár nem érdemes a tanulást az utolsó pillanatra hagyni, de ha jól osztjátok be az időtöket, és csak a tanulásra koncentráltok, sok tételt átismételhettek. Készítsetek tanulási tervet, a legfontosabb adatokat jegyezzétek fel külön lapra, és gyakoroljátok a feleletet. Arról, hogyan lehet akár huszonnégy óra alatt felkészülni a szóbelire, itt olvashattok bővebben.

Milyen legális puskákat lehet használni a szóbelin?

Ahogyan arról már beszámoltunk, a középiskolai történelmi atlasz az egyik legjobb puska a középszintű szóbelin. A többi legális puskáról itt olvashattok.

Mivel lehet a legjobban elrontani a szóbelit?

Sokat ronthat a feleleten, ha nem használjátok a szakkifejezéseket, ha a vázlatot olvassátok fel, vagy ha a feladatban feltett kérdés helyett másról kezdtek el beszélni. A legsúlyosabb hiba természetesen az, ha meg se szólaltok, de itt több buktatót is találtok.

Mi van, ha lekésem a szóbelit?

Ha önhibátokon kívül maradtok le róla, akkor pótló vizsgát tehettek. Ha direkt nem jelentetek meg a szóbelin, javítóvizsgát kell tenni. A javítóvizsgán az egész érettségit meg kell ismételnetek, nem csak a szóbeli részét. 

Mikor tudom meg az eredményt?

A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményét.

Meddig lehet fellebbezni?

Az eredményhirdetést követő öt napon belül, kizárólag jogszabálysértésre hivatkozva nyújthattok be fellebbezést, illetve törvényességi kérelmet. Ezt az iskolán keresztül a területileg illetékes kormányhivatalnak kell eljuttatni. Ha még kiskorúak vagytok, a szüleiteknek kell intézkedniük. A legfontosabb információkat a 2014-es szóbeli érettségiről itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!