szerző:
Eduline

Annyira izgultok az érettségi miatt, hogy már alig bírtok aludni, és egyre nehezen tudtok koncentrálni? Alig egy hetetek maradt a vizsgákig, ezért összegyűjtöttünk tíz olyan módszert, amellyel csökkenthetitek a stresszt.

Változatosan és egészségesen étkezzetek

Ha nem vesztek magatokhoz elég - vitaminban és tápanyagban gazdag - ételt, az agyatok sem fog megfelelően működni. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása - mint a narancs vagy a grapefruit - erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbá teszi a szervezetet a stressz káros hatásaival szemben.

A harmadik kávé helyett is érdemesebb limonádét vagy zöld teát inni, ugyanis mindkettőnek élénkítő hatása van. Igaz, hogy a sok tanulástól elgyötörten senkinek sincs kedve főzőcskézni, a gyorskajákat viszont tényleg jobb elfelejtni. Ha mindenáron rendelnétek valamit, inkább válasszatok főzeléket vagy sült húst salátával.

Sportoljatok

Legalább hetente egyszer érdemes mozogni: nemcsak az üléstől letapadt izmaitoknak fog jól esni. A sportolás oldja a stresszt, és boldogsághormont szabadít fel a szervezetben. A futás vagy a jóga tökéletes stresszoldásra, de a lustábbaknak már az is sokat segíthet, ha sétálnak egyet.

©

Meditáljatok

Ha előtte sosem próbáltátok a meditációt, most érdemes belekezdeni. Már az is sokat segíthet, ha tíz percre becsukjátok a szemeteket, csendben maradtok, és a zenét is kikapcsoljátok. A mély és lassú légzés nemcsak a relaxálásban segít, hanem az agyatokat is ellátja oxigénnel, segít ellazulni és felfrissülni.  

Tartsatok szüneteket

Nem érdemes egész nap a tételek felett görnyedni, mindenkinek jót tesz, ha hosszabb-rövidebb szüneteket tart tanulás közben. Sőt, ha jól ütemezitek a felkészülést, akár egy egész napon keresztül is lazíthattok, meglátjátok, utána könnyebben megy majd a tanulás.

Jelentkezzetek ki a Facebookról

Na nem örökre, csak a tanulás idejére, a közösségi oldal ugyanis igazi időrabló. Ha az okostelefonotokat is összekötöttétek a Facebookkal, érdemes levenni a hangot, vagy a felkészülés alatt kikapcsolni, hogy az üzenetek és értesítések ne zavarjanak.

Aludjatok eleget

©

Az egyik legjobb stresszoldó módszer. Hanyagoljátok a hajnalig tartó gépezést és a bulizást, figyeljetek rá, hogy minden nap legalább nyolc órát aludjatok. Aki délután is tud pihenni, azzal 20 perc csodákat művelhet.

Hallgassatok zenét

Ha igazán stresszesnek érzitek magatokat, egy kis relaxáló zene segít lenyugodni és ráhangolódni a következő menetre.

Ne cigizzetek

©

Az emberek többsége akkor gyújt rá, amikor ideges, pedig egy kutatás kimutatta, hogy a nikotin éppen azt a hormont nyomja el, amely a stressz csökkentéséért felel. Eggyel több ok a leszokásra.

Gondolkodjatok pozitívan

Az optimizmus félsiker. A tudást persze nem helyettesíti, de a stressz csökkentésére remekül alkalmas. Nincs más dolgotok tehát, mint félretenni a félelmeiteket, és arra gondolni: meglesz ez a vizsga is.

Mosolyogjatok, nevessetek

Ha lehet, minél többet. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a nevetés a legjobb orvosság, ugyanis oxigént juttat a véráramba, így azonnal csökkenti a stresszt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!