szerző:
Eduline

Belevetnétek magatokat a tanulásba, de valahogy nem tudtok koncentrálni, vagy nem tartjátok elég hatékonynak a tételek átnézését? Mutatunk néhány egyszerű trükköt, ami segíthet.

Rakjatok rendet

Nem mindegy, milyen környezetben ültök le tanulni - ha folyamatosan a mosatlant, az éppen nem használt tankönyveket, a ledobált ruhákat kerülgetitek, nehezebben fog menni a tanulás. Reggel, amikor nekiálltok a tanulásnak, először alaposan szellőztessétek ki a szobátokat, majd rakjatok rendet, és az íróasztalra csak az aznap tanulandó tantárgy tankönyveit, füzeteit tegyétek ki. Készítsetek be magatoknak egy üveg vizet, teát vagy kávét, némi harapnivalót.

Tegyétek el a kedvenc dolgaitokat

Ne legyen szem előtt a kedvenc (és még be nem fejezett) regényetek, a laptopotok (rajta a kedvenc sorozatotok legújabb részével) vagy bármi más olyan tárgy, amely arra emlékeztetne titeket, mennyivel kellemesebb programokat szervezhetnétek magatoknak tanulás helyett. A telefont is érdemes félretenni, vagy legalább kikapcsolni a facebookos értesítéseket.

Relaxáljatok

Ha tele van a fejetek mindenféle gondolatokkal, próbáljátok tanulás előtt kiüríteni. Ehhez jó módszer, ha leültök egy székre, kezeteket a combotokra teszitek, és behunyjátok a szemeteket. Először a jobb karotokat feszítsétek meg erősen, majd hagyjátok teljesen ellazulni. Ezután a bal karotokkal tegyétek meg ugyanezt, majd a jobb lábatokkal és a bal lábatokkal is.

Így készülhettek a matekérettségire: a 4 legjobb ingyenes app

Érettségire készültök, de matek nem tartozik a kedvenceitek közé? Próbáljátok ki a következő négy ingyenes appot. A MyScript kalkulátora azért kényelmes, mert okostelefonon vagy tableten kézzel is fel lehet írni a megoldandó példát. A fejlesztők ígérik, felismeri a kézírást a program, de azért nem árt szépen kerekíteni a számokat.

Legyen segítőtök

Hatékonyabbá teszi a tanulást, ha egy-egy tétel megtanulása után "felmondhatjátok" valakinek az elsajátított ismeretanyagot - mindegy, hogy kinek, lehet szülő, testvér, nagyszülő, barát, barátnő. Kérjetek meg valakit, hogy segítsen nektek ebben. Ez legyen a napi tételtanulás egyik záróakkordja, a nap végén hagyjatok magatoknak egy órát a problémás részletek átnézésére.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.