szerző:
Eduline

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák. Ha szeretnétek biztosra menni, és a következő két-három napban szisztematikusan átismételni a tételeket, olvassátok el tanácsainkat!

1. tipp: készítsetek tanulási tervet

Akkor is készítsetek tanulási tervet, ha csak két-három napotok van a tételek átismételésére. Készítsetek egy táblázatot, amelybe beírhatjátok, melyik nap milyen tételeket néztek át, ha pedig megvagytok eggyel, húzzátok át vastag filccel. Így tisztában lesztek azzal, hány tételetek van még hátra, hogyan gazdálkodhattok az időtökkel, és a már átismételt tételek címének áthúzása garantáltan jó érzéssel tölt majd el titeket.

2. tipp: mondjátok fel valakinek a tételeket

Anyának, apának, barátnak, barátnőnek, szomszédnak, nagyszülőnek - mindegy, kinek, de érdemes felmondani a tételeket. Nyomjátok az illető kezébe a tételt, és kezdjétek el darálni a tartalmát. Nem kell az egészet felmondani, azzal ugyanis sok idő menne el, de a legfontosabb fogalmakat, eseményeket emeljétek ki.

Felvételi pontszámítási szabályok: van megoldás, ha rosszul sikerült az érettségi

Lassan vége az emelt szintű szóbeli érettségiknek, sok végzős azonban már most látja, hogy a vizsgák nem egészen úgy sikerültek, ahogy szerették volna. Mit lehet ilyenkor tenni? A gyenge érettségi eredményeket produkáló, de egyetemre vagy főiskolára felvételizőknek a pontduplázás jelenthet megoldást. 1.

3. tipp: nyelvi érettségi előtt

Ha idegen nyelvből is érettségiztek, és esténként, a tanulás után lazítanátok egy kicsit a tévé előtt, nézzetek filmet az adott idegen nyelven - felirattal vagy felirat nélkül. Így még jobban ráhangolódtok az adott nyelvre.

4. tipp: száműzzétek a sorozatokat

Egy-egy film este? Az rendben van, de új sorozatba (vagy kedvenc sorozatotok új évadába) ne most kezdjetek bele. A sorozatnézés kifejezetten addiktív, ha kifogtok egy szuper sorozatot, nagyon nagy önfegyelemre lesz szükségetek ahhoz, hogy ne nyomjátok meg egy-egy epizód után újra a "play" gombot.

5. tipp: előre döntsétek el, hogyan építitek fel a tételt

A tanárok azt is értékelik majd, mennyire logikus felépítésű a felelet, ezért előre gondoljátok át, hogyan kezdtek majd bele a feleletbe. Érdemes elmondani, hogy melyik tételt húztátok, töriből egy rövid értékelést is adhattok a témáról, például "a II. világháború alapjaiban változtatta meg az európai hatalmi rendszert".

Itt vannak a legfontosabb infók a szóbeli érettségiről: minden, amit tudnod kell

Egész nap a középszintű szóbeli érettségire készültök? Itt találjátok cikkeinket, amelyekben fontos infókat találtok.

6. tipp: mindent tételt nézzetek át

Ha ugyanis visszadobjátok az elsőként kihúzott tételt, hiába tökéletes a másodikként húzott tételből a feleletetek, a maximális pontszám legfeljebb ötven százalékát kaphatjátok meg. Ha nagyon kevés időtök van, akkor is törekedjetek arra, hogy pár mondatot mindegyik tételről tudjatok.

7. tipp: mozogjatok

Ha álmosak vagytok, ne egy újabb kávét vagy energiaitalt igyatok, inkább tárjátok ki az ablakokat vagy menjetek ki az udvarra, és mozgassátok át a testeteket, ez ugyanis garantáltan felfrissít majd titeket. Ha ez sem elég, gyorsan zuhanyozzatok le!

8. tipp: aludjatok

Nyilván minden percet a felkészülésre szánnátok, de az alváshiány visszaüthet. A napközben megtanult anyag rögzítéséhez szükség van alvásra.  

A 2017-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.