szerző:
Eduline

Több szakgimnáziumban siralmas eredmények születettek az idén kötelezővé vált szakmai érettségin - legalábbis ez derül ki az eduline-hoz érkező olvasói levelekből. A hivatalos, összesített eredményekre még várni kell.

©

Pénteken jelentettük meg annak az édesanyának a levelét, aki arra panaszkodott, hogy a fia osztályában a legjobb szakmai érettségi dolgozat 42 százalékos lett, a többi végzős ennél rosszabb eredményeket ért el - a szülő szerint a siralmas eredményről elsősorban nem a diákok tehetnek. A levélre számos komment érkezett, sokan hasonló tapasztalatokról számoltak be, ezekből a hozzászólásokból idézünk:

Az én gyermekem is szakgimnáziumban érettségizett, festő-festészet szakon, így - mivel a konkrét elvárásokat kb márciusban tudták meg - értelemszerűen szakmából festményekre készültek. A gyerekek elmondása szerint írásbelin 1, azaz egy darab kérdés szólt festményről, az összes többi épület volt. Nem az a probléma, hogy érettségizni kell szakmából is, hanem az, hogy ezt milyen inkorrekt módon intézte a kormány: állandóan változtatva a játékszabályokat, az elvárási szintet, tudásanyagot stb. No és persze szakmát még így sem kap érte a diák, csak egy sima érettségije lesz, szóval minek ez a vizsga?

A fiam mechatronikai szakközépben érettségizik... ugyanígy jártak. Olyan kérdések voltak, amiről azt se tudták, eszik-e vagy isszák, és függvénytáblázatot se használhattak. Sok részt nem is vettek szakmai tárgyakból. Talán 5 kettes lett az osztályból, a többi egyes...pedig náluk is van színötös diák...

Közgazdasági szakgimnáziumba járok, idén érettségizek. Igaz, nekünk a szakmai érettségi "csak" 6 tárgyból állt, így is kétséges volt az utolsó pillanatig, hogy fel tudunk-e viszonylag normálisan készülni. Heti maximum 3 óránk volt az egyes tantárgyakból (hiszen több idő nem volt, így is heti 40 óránk volt), több jó vagy majdhogynem kitűnő tanulótól, illetve olyanoktól, akik ezzel szeretnének továbbtanulni, hallottam, hogy már a kettessel is meg lennének elégedve. Nagyon nem jól van ez így...

Nagyon egyetèrtek az èdesanyával. Szakgimnázium èrettsègiző gyerekből - 29 fő - 5 db 2-es, a többi 1-es. Van olyan gyerek, aki nem is mehet szóbelire! Mifèle írásbeli èrettsègi volt ez?

Érettségizők, figyelem! Itt vannak a szakmai írásbelik megoldásai

Szerdán több mint 25 ezren tettek szakmai érettségi vizsgát - itt találjátok a középszintű feladatsorokat és a hivatalos megoldásokat. Itt találjátok a középszintű szakmai érettségik feladatsorait és a hivatalos megoldókulcsot - így már ellenőrizhetitek, hány pontot szereztetek. Az emelt szintű feladatsorok megoldását itt nézhetitek meg.

Listázza a Tanítanék a szakmai érettségi problémáit

Ma írták a diákok a nagy botrányt okozó kötelező szakmai érettségiket. A Tanítanék Mozgalom anonim módon regisztrálná a felmerülő problémákat. Ezen az kérdőíven várjuk azoknak a jelzéseit, akik bármilyen méltánytalanságot, esetleg jogsértést tapasztalnak a 2017-es érettségi során - ez áll azon a Google dokumentumon, amit a Tanítanék osztott meg.