szerző:
Eduline

Tavaly volt először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni, az írásbeli körül hatalmas botrány alakult ki, a diákok nem teljesítettek jól, volt olyan tételkészítő bizottság, amelynek az elnöke lemondott.

©

A szakmai érettségi vizsga sokak számára - akik nem az adott szakirányon tanulnának tovább - felesleges plusz terhet jelentett, viszont tavaly mindenki számára nehezítő körülmény volt, hogy a részletes követelményeket csak az érettségi előtti év végén hozták nyilvánosságra.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, rengeteg olvasói levelet kaptunk a szakmai érettségi vizsgákról. Egy édesanya például azt írta, fia iskolájában az érettségi pillanatáig nem tudták sem a tanárok, sem a diákok, mi lesz a követelmény. "Olyannyira nem tudták a tanárok sem, hogy mi lesz a követelmény, hogy tanácsolni sem tudtak a gyerekeknek, mi lesz benne az érettségiben és mi nem" - írta.

Utasításba kapták a vizsgbizottságok, hogy ne buktassanak a szakmai érettségin?

Utasításba adták a szakképző intézmények vizsgabizottságainak, hogy a lehető legkevesebb gyereket buktassák meg az új szakmai ágazati érettségiken - értesült a Népszava több különböző forrásból. Az erről szóló híreket Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) ügyvezető elnöke is megerősítette. "Én is hallottam erről, olyan kollégáktól, akik érettségiztettek.

A tavalyi vizsgával kapcsolatban nagyon sok probléma merült fel a diákok, szülők és szakértők részéről is. A tiltakozók szerint az első probléma a kötelező jellegből fakad. A szakgimis végzősök nem dönthetik el, hogy ötödik vizsgatárgyként mit választanak. Így aztán, ha valaki informatikai szakgimibe jár, de például egy természettudományos szakon  tanulna tovább, legalább hat tárgyból kell vizsgáznia, mertinformatikai ismeretek szakmai tárgyból is érettségiznie kell, emellett az adott természettudományos tárgyból is.

Szakgimis érettségi botrány: lemondott a tételkészítő bizottság elnöke

Újabb fejezet a kötelezővé tett szakgimis szakmai érettségi botrányában. Lemondott a szakgimnáziumi érettségiken szereplő tételeket készítő bizottság vezetője - idézi az Index a mai Magyar Időket. Az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt - közölte a lappal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A diákok holnap kezdenek hozzá az idei az ágzati és ágazaton kívüli szakmai vizsgákhoz. Ha köztük vagy, és megosztanád az élményeidet a vizsgával kapcsolatban, az [email protected] várjuk holnap a beszámolótokat.

Biológiaérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Kedden a közép- és emelt szintű biológiaérettségivel folytatódik az érettségi szezon. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, és persze megtaláljátok a nem hivatalos megoldásokat is. A biológia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának