szerző:
Eduline

Jövőre csak emelt szintű érettségivel lehet bekerülni az egyetemre? Jó hírünk van: a 2018-as felvételin is vannak olyan alapképzési szakok, amelyekhez nem kötelező emelt szintű érettségit tenni.

©

Ahogy az eddigi években is, úgy a 2018-as felvételin is lesznek olyan alapképzési szakok, amelyekhez nem kötelező emelt szintű érettségit tenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha nem kötelező, akkor nem is éri meg emelt szinten érettségizni, hiszen a ponthatárok ettől függetlenül is magasak lehetnek.

Milyen szakokhoz nem kötelező az emelt szintű érettségi?

Agrár képzési területen ilyen az élelmiszermérnöki alapképzés, a vidékfejlesztési agrármérnöki és a kertészmérnöki alapszak is, de ide tartozik a mezőgazdasági mérnöki és a szőlész-borász mérnöki képzés is.

A gazdaságtudományok képzési területen belül többekközött ilyen a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, az emberi erőforrások és a nemzetközi gazdálkodás.

Informatika képzési területen ilyenek például a gazdaságinformatikus vagy a programtervező informatikus alapképzés.

Államtudományi képzési területen ilyen a rendészeti igazgatási vagy a bűnügyi igazgatási alapszak is. Műszaki képzési területen pedig a gépészmérnöki vagy a járműmérnöki alapképzés.

A teljes listát itt találjátok: 

null

null

Itt a lista: ezeken a szakokon már 2018-ban kötelező lesz az emelt szintű érettségi

2018-ban felvételizők, figyelem: itt találjátok azoknak a szakoknak a listáját, amelyekhez egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit kell tennetek. Agrár képzési terület Állatorvosi: biológia emelt szinten ÉS kémia emelt szinten Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.