szerző:
Eduline

Hány pontot kell szerezni az államilag támogatott helyhez, ha az egyik legnépszerűbb szakot választottátok? Vajon be lehet jutni közepes érettségivel is? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Idén érettségiztem, de a vizsgák nem úgy sikerültek, ahogy azt terveztem. Közepes eredménnyel még van esélyem bekerülni államilag támogatott helyre a gazdálkodási és menedzsment szakon?

Csekély az esély rá. Gazdálkodási és menedzsment szakon 455 pontot kell elérni ahhoz, hogy ingyen tanulhassatok – emiatt országosan csak 100-150 ember kaphat állami ösztöndíjat. Ez a szak ugyanis egyike annak a 41 népszerű képzésnek, amelyen központi ponthatárokat húznak.

A központi ponthatár ellenére évek óta a legnépszerűbb alapszak. A képzésen közgazdasági, kommunikációs, idegen nyelvi, társadalomelméleti, pénzügyi, számviteli, marketing, menedzsment, valamint alkalmazott gazdaságtudományi és módszertani ismereteket szerezhettek, amellyel az üzleti életben helyezkedhettek el, például gazdasági elemző, kontroller, befektetési szakértő, esetleg kereskedelmi menedzser munkakörben. A szakon végzettek átlagos fizetése havi bruttó 216 ezer forint.

Arról, hogy milyenek lesznek a ponthatárok a többi népszerű alapszakon, itt olvashattok. Hogy mennyit kellene érte fizetni, ha nem állami támogatott helyre kerültök be, itt megtudhatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!