szerző:
Eduline

Milyen lesz a magyarérettségi szóbeli vizsgája? Hány pontot lehet szerezni és milyen szempontok alapján értékelnek közép- és emelt szinten? Utánajártunk.

©

A magyarérettségi szóbeli vizsgája egy magyar nyelvi és egy irodalmi tételhez megfogalmazott feladat megoldása, és a megoldás kifejtése. A tétellapon megjelölt feladatot a vizsgázónak önállóan kell kifejtenie. Közbekérdezni csak akkor lehet, ha a vizsgázó teljesen helytelen úton indult el, vagy nyilvánvaló, hogy elakadt - hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

A középszintű és az emelt szintű magyarérettségi szóbeli vizsgájával 50 pontot lehet szerezni. A középszintűnél 15 perc, míg az emelt szintűnél 20 perc áll a diákok rendelkezésére. Mindkét szint esetében a vizsgabizotttságot működtető intézmény biztosítja a használható segédeszközöket: irodalmi szöveggyűjteményt, kötetet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozót, a tételnek megfelelő részletét (pl. internetes oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album).

Pontszámok

Közép- és emelt szinten ugyanúgy oszlanak el a megszerezhető pontszámok, vagyis a maximális 50 pont: 10 pont járhat a nyelvi tétel kifejtéséért, 25 az irodalmi tétel elmondásáért, és 15 pontot lehet szerezni a kifejtés nyelvi minőségével.

A két tétel kifejtésének értékelése a következő szempontok alapján történik:

 • Irodalmi, nyelvi, kulturális tájékozottság
 • Tárgyi tudás
 • Szövegismeret, szövegértés
 • Feladatmegoldó képesség
 • Gondolatgazdagság
 • Önálló vélemény
 • A feladat kifejtettsége

A nyelvi minőségért járó maximális 15 pont szempontjai a következők:

 • Rendszerezés, lényegkiemelés
 • Logikus gondolatmenet
 • Világos, tagolt szöveg- és mondatszerkesztés
 • Megfelelő szókincs, szóhasználat
 • Érthető előadásmód
Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ami a tételeket illeti, mindkét szinten 20-20 tétel van magyar nyelvből és irodalomból külön-külön.

Az emelt szintű magyarérettségi szóbeli tételcímeit itt találjátok, de középszinten is találtok tételcímeket a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgára.

Szóbeli tételmintát középszinten itt találtok, az emelt szintű tételmintát pedig itt éritek el.

Ilyen lesz a 2018-as érettségi: itt vannak a tételek magyarból

Nyilvánosságra hozta a 2018-as emelt szintű szóbeli magyarérettségi tételcímeit az Oktatási Hivatal - hívta fel a figyelmet oldalán a Magyartanárok Egyesülete. Itt találjátok a listát. Irodalom Művek a magyar irodalombóI I.: kötelező szerzők 1. Petőfi Sándor lírája és verses epikája 1844 végéig2. Az elégikus hangütés változatai az 1850-es évek Arany lírájában3.