szerző:
Eduline

Véget ért az emelt szintű magyarérettségi is, diákokat kérdeztünk, milyennek tartják az idei feladatsort.

©

"Teljesen pozitív élmény volt. A reflektálás nagyon tetszett, bár az általában mindig jó téma köré épül. Kezdéskor rögtön a műelemzéshez lapoztam, és megnyugodtam, hogy Adytól kaptunk verset, nem pedig egy ismeretlen szerzőtől" - mondta Flóra az Eduline-nak, aki a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium végzős diákja. Hozzátette, hogy "a műveltségi résznél voltak nehezebb feladatok, de "csináltam én ennél már nehezebb feladatsort is korábbi évekből".

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

"Az idei emelt magyar tűnt a legkönnyebb eddigi feladatsornak, pedig láttam már párat" - nyilatkozta az Eduline-nak Réka, aki e-mailben küldte el nekünk véleményét. Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy nem vitte túlzásba a készülést, szerinte meglehet akár 80% felett is. A legmeglepőbb számára az volt, hogy ismeretlen vers helyett Adytól az Emlékezés egy nyár-éjszakára volt, ami még a szöveggyűjteményben is benne volt, és órán is olvasták: "aki rendesen tanult, megkockáztatom, akár maxosat is írhatott. Úgy érzem, az enyém aligha sikerülhetett volna jobban".

Szintén az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium egy másik diákja, Niki is úgy gondolja, hogy a többi évekhez viszonyítva ez volt a legkorrektebb érettségi feladatsor: "például nem ismeretlen verset, hanem egy nagyon könnyűt kaptunk. A reflektálás tetszett a legjobban, lehet, hogy azért is, mert a színház közel áll a szívemhez. A műveltségi rész kevésbé volt szimpatikus, de úgy érzem, hogy azért nem lett olyan rossz" - mesélte Niki.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy irodalomtörténész művének utószava volt. A feladatsor szövegértésre, nyelvi ismeretekre és irodalmi műveltségre irányuló kérdéseket egyaránt tartalmazott.

A műértelmező szöveg tehát egy Ady-vershez, az Emlékezés egy nyár-éjszakára című verséhez kapcsolódott. Megadott szempontok alapján (például szerkezet, toposzok, motívumok)kellett a vizsgázóknak értelmezniük a verset.

A reflektáló szöveg, ahogyan arról a többiek már szóltak, a színház világához kapcsolódott. Méghozzá a drámában, a színházi előadásokban egyre inkább megjelenő vulgáris szavakról kellett kifejteniük a gondolataikat az érettségizőknek. Két megadott, eltérő álláspontú vélemény volt megadva forrásnak, az egyik habár egyértelmű álláspontot nem fejezett ki, inkább a problematikusságát fogalmazta meg, míg a másik jó dolognak tartotta a káromkodás megjelenését a drámákban.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.

Kiszúrás-e, hogy "ismeretlen" szerző művét kell elemezni?

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Én egy kicsit bepánikoltam - ilyen volt a középszintű magyarérettségi a diákok szerint

Véget ért a középszintű magyarérettségi, diákokat kérdeztünk, milyennek tartják az idei feladatsort. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről. "Szerintem könnyű volt, bár az első részében voltak olyan kérdések, amelyek ha nem is szívatósak voltak, de oda kellett figyelni és kétszer elolvasni a szöveget" - mondta az Eduline-nak Réka, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja.