szerző:
Eduline

Hány pontot érnek az egyetemi-főiskolai felvételin a középiskolai érdemjegyek? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jövőre szeretnék egyetemre jelentkezni. A középiskolai jegyeim pedig nagyon jók – ezekért hány pontot kapok, ha alapszakra jelentkezem?

A középiskolai érdemjegyek alapján maximum 100 pontot kaphatnak az alap- és osztatlan szakra, felsőoktatási szakképzésre jelentkezők.

Az öt fő tantárgyból szerzett − utolsó két év végi − érdemjegyeket kell összeadni, majd megduplázniuk. A magyar nyelv és irodalom (a két érdemegy átlagával kell számolni), a matematika, a történelem, egy (legalább két évig tanult) idegen nyelv vagy nemzetiségi nyelv és irodalom mellett egy, legalább két évig tanult természettudományos tantárgy eredménye is számít.

Akkor sem kell csüggedni, ha a középiskolai jegyeitek nem elég jók, az idei keresztféléves és a 2019-es „sima” felvételin is lehet „duplázni”, vagyis az alap- és osztalan szakokon kétféleképpen lehet kalkulálni a pontokkal.

Végzős középiskolások, figyelem! Ezt már most tudni lehet a 2019-es felvételiről

Másfél hónap múlva kezdődik a 2019-es egyetemi-főiskolai felvételi, de sok mindent már most lehet tudni: marad például az érettségi pontok duplázása, és azt is közzétették már, milyen szakokhoz kell emelt szintű érettségi.

Vagy össze kell adni a középiskolai érdemjegyek és az érettségi vizsgák átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat és az érettségi pontokat (ez utóbbi a kiválasztott szakon kötelező vagy választható két érettségi tárgy százalékos eredményének összege, például egy 75 százalékos magyarérettségi és egy 81 százalékos angolérettségi alapján 156 érettségi pontot kaphattok).

A másik számítási mód, hogy megduplázzák az érettségi pontokat. Akármelyik számítási módszert is használjátok, a végeredményhez kell hozzáadni a többletpontokat. A két számítási mód közül mindig azt választják, amely a felvételiző számára előnyösebb.

Az Eduline pontszámító kalkulátorát itt próbálhatjátok ki.