szerző:
Eduline

Az addig egyértelmű, hogy 500 pontot lehet szerezni a felvételin, de vajon mi van akkor, ha emelt szintű érettségit tettetek abból a nyelvből, amiből már nyelvvizsgátok is van?

©

A nyelvvizsgáért és az emelt szintű érettségiért is kapok plusz pontot?

Ha egy adott nyelvből emelt szintű érettségit tettetek, de nyelvvizsgátok is van belőle, többletpontot csak az egyikért kaptok. Mindig a kedvezőbbel számolnak, tehát 50 pontra számíthattok.

Középfokú és felsőfokú nyelvvizsgám is van ugyanabból a nyelvből. Ez hány pontot ér?

A nyelvvizsgákért maximum 40 pontot kaphattok, és egy nyelvből csak egy vizsgát számítanak be. 28 pont jár a középfokúért, 40 a felsőfokúért - ebben az esetben tehát csak a felsőfokúért kaphattok többletpontot. Ez akkor is igaz, ha több nyelvből is van nyelvvizsgátok, akkor is maximum 40 pontot kaphattok.

Mindegy, milyen tárgyból van emelt szintű érettségim, megkapom az 50 pontot?

Nem. Csak akkor kapjátok meg az 50 pluszpontot, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el, és olyan tárgyból tettetek emelt szintű vizsgát, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható.

Orvosira jelentkeztem, ezért két tárgyból emelteztem. A nyelvvizsgámra így nem is kapok pluszpontot?

Sajnos nem - a jogszabály szerint legfeljebb 100 többletpontot kaphattok az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, sportteljesítményért és egyéb eredményekért. Az orvosin viszont kötelező a két emelt szintű érettségi, amiért kétszer 50 pontot kaptok, ezért a nyelvvizsgát már nem számítják be.

Külföldön érettségiztem. Ezért jár többletpont?

A külföldi érettségi bizonyítványt államilag elismert, az oktatás nyelvéből szerzett felsőfokú nyelvvizsgaként számítják be - már amennyiben nem magyar nyelven tanultatok. A külföldi, de magyar tannyelvű iskolában szerzett érettségi bizonyítványért a középfokú nyelvvizsgáért járó többletpontot kaphatjátok meg.

Külföldi rendszerben szereztem nyelvvizsgát. Ezt is elfogadják?

A külföldi nyelvvizsgát honosíttatni kell, ezután ugyanannyi többletpontot lehet érte kapni, mint az államilag elismert nyelvvizsgákért.

Felvételi 2015

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: ők nem kapnak többletpontot a nyelvvizsgáért

Hogyan dől el, hogy bekerültök-e egyetemre, főiskolára?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!