szerző:
Eduline

Alig pár nap van a 2018-as érettségi szezon kezdetéig, mi pedig összegyűjtöttünk pár tippet, amellyel könnyebben oszthatjátok be az időtöket. Márpedig időre szükségetek van - érdemes átismételni a műelemzési szempontokat a magyarérettségiig, begyakorolni matekból a típusfeladatokat, átnézni történelemből a fontosabb témaköröket és persze a többi vizsgatárgyat.

1. tipp: készíts ütemtervet

Ha tanulási ütemtev szerint haladsz, mindig tudod, mit kell épp tanulnod vagy ismételned. Így nem halmozódik föl a tanulnivaló, és világosan látod a saját fejlődéseder is - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Mivel a fő tantárgyakból egy héten tartják az írásbeliket, egyszerre több vizsgára is kell készülnöd. Mielőtt elkészítenéd a tanulási ütemtervet, néhány dolgot gondolj át! Előzör is csinálj egy listát a tantárgyaidról és a vizsgaidőontokról, amiket aszerint rangsorolj, hogy mennyire megy könnyen neked! Az 1-es azt jelenti, jó vagy belőle, míg a 4-essel vagy 5-össel azokat a tárgyakat jelöld, melyekkel sok időt kell töltened. Ezek a számok segítenek meghatározni, hogy a tanulási ütemtervben melyik tárgyra mennyi időt kell szánnod. Minél nehezebben megy egy tárgy, annál több időt különíts el rá!

©

2. tipp: készíts táblázatot

Írd be egy naptárba vagy táblázatba az összes írásbeli és szóbeli érettségit, ez - mondta korábban az Eduline-nak Lipták-Váradi Julianna, az Egyetemi Évek oldal szerzője, egyetemi oktató -  egyfajta vizuális nyomás. "Jó, ha az ember látja, mennyi idő van még a vizsgáig, hogyan következnek egymás után a vizsgák. És amíg megírjuk, elkészítjük a táblázatot, beírjuk a vizsgákat, ráhangolódhatunk a vizsgaidőszakra is" - magyarázta.

3. tipp: bontsd részekre a tananyagot

Ha egy tantárgyat több különálló témakörre bontasz, könnyebben be tudod osztani, melyikre mennyi időt kell szánnod ismétléskor. Azért is jó ez a kisebb egységekre bontás, mert így kevésbé rettent el a teljes, nagy anyagrész. A tankönyveid és a jegyzeteid segítségével könnyen tudsz listát készíteni a témakörökről - olvasható Carol Volderman könyvében.

Így készülhettek fel a matekérettségire két hét alatt

Hamarosan itt az érettségi, de hogyan érdemes készülni az utolsó hetekben? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével. A felkészülés az alapoknál kezdődik Több csoportra bontanám az érettségizőket - mondja az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője. "Vannak azok, akik eddig is szorgalmasan készültek és gyakoroltak.

4. tipp: tarts szüneteket

A rövidebb tanulási egységek, amelyeket szünetek szakítanak meg, sokkal hatékonyabbak, mint a hosszú lélegzetvételű tanulás. A tinédzserkorban a tanulóidő megnyúlhat 45-60 percre, a szünet pedig lehet 15 perces is. A szünetek azért fontosak, hogy az agy fel tudja dolgozni a beérkező információkat, és fenn tudja tartani a megfelelő koncentrációs szintet.

©

Ezek a beosztott tanulási idők a halogatás ellen is nagyon hatékonyak, hiszen ha csak 30 vagy 45 percet kell tanulnod, könnyebben állsz neki az egésznek.

5. tipp: kapcsold ki az értesítéseket

Ne hagyd, hogy bármelyik közösségi oldal megzavarjon a tanulásban. Minden egyes pittyegés igazi kísértés, amelynek ha engedsz, könnyen azon kaphatod magad, hogy már egy órája a facebookos hírfolyamot nézegeted.

Ha még több tanulási tippre van szükséged, rendeld meg Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvét a HVG Könyvek oldalán.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.