szerző:
Eduline

Hétfőn több tízezren írják meg magyarból a közép- és az emelt szintű érettségit - ha görcsben van a gyomrotok, és azt sem tudjátok, mit nézzetek át a vizsga előtti este, olvassátok el cikkünket. Tippeket adunk (előre eláruljuk: tanulni már nem kell).

Nem viccelünk: készítsétek ki a másnapi ruhát

A magyarérettségi reggelén (majdnem) mindenki ideges. Nem hiányzik, hogy reggel hétkor derüljön ki, hogy nem találjátok a blúzt, a zakót, esetleg valamit ki kell vasalni. Minél kevesebb dologgal kell foglalkoznotok az indulás előtt, annál jobb.

A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1. rész, szövegértés 2. rész, érvelés-gyakorlati szövegalkotás, elemzés.

Pakoljátok be a táskát

Tudjuk, utoljára általános iskolásként pakoltátok be előző este a táskát, de most érdemes feleleveníteni ezt a régi szokást. A reggeli kapkodásban könnyen otthon maradhat valami. Kötelező elemek a táskában: több toll, csoki vagy szőlőcukor, ásványvíz vagy kóla (kinek mi válik be), igazolványok, bérlet, telefon (például azért, mert az eduline-on már a vizsga után ellenőrizhetitek a nem hivatalos megoldásokat).

Ne most kísérletezzetek a vacsorával

Ne ezen a napon kóstoljátok meg a szomszéd/nagyi/anya/a legközelebbi étterem különleges összetevőkből álló specialitását, mert nem tudjátok, hogyan reagál majd a szervezetetek. A nagyon nehéz ételeket is kerüljétek vasárnap, helyette tápláló, könnyű ételeket fogyasszatok.


Este már csak lazítsatok

Megváltani úgysem lehet a világot egy este alatt, úgyhogy csináljatok valami olyat, ami kikapcsol, ellazít titeket. Nézzetek meg egy filmet, olvassatok kicsit, vagy játsszatok valamit, ez segít majd a feszültség enyhítésében.

Tíz kérdés, amit minden érettségiző feltesz magának (újra és újra)

Ahogy egyre közeledik a "nagy nap", az ellenállás is egyre erősödik. 1. Hogy tudták ezt emberek kitűnőre megcsinálni? 2. Mi értelme van egyáltalán az érettséginek? 3. Miért nem tanultam folyamatosan az elmúlt 4 évben? 4. Ki volt az, aki ezt kitalálta? (egyébként erre itt a válasz) 5. Biztos, hogy jó ötödik tárgyat választottam?

Aludjatok

Három-négy óra alvás után nem tudjátok kihozni magatokból a maximumot - az érettségi első hete egyébként is megterhelő a szervezetnek és az agynak (a csütörtöki angolérettségi napján már mindenki fáradt lesz), úgyhogy legalább vasárnap este kerüljetek ágyba időben, próbáljatok minél nagyobbat aludni. Ha tele van a fejetek gondolatokkal, esetleg stresszeltek a másnapi vizsga miatt, ezért nem megy az alvás, jógázzatok vagy sétáljatok egyet, így könnyebben megy majd az ellazulás.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.