szerző:
Eduline

Az embertanhoz kevés feladat kapcsolódott, a fotószintézisről és az erjedési folymatokról azonban több kérdést is kaptak a diákok az idei középszintű biológiaérettségin, amely az eduline-nak nyilatkozó vizsgázók szerint könnyű volt. Az emelt szintű feladatsorban ugyanakkor voltak "szívatós feladatok": biokémiai és sejtbiológiai feladatok nehezítették a vizsgázók dolgát.

©

"Nem kaptunk nehéz feladatokat, egyedül a fotoszintézishez és az erjedéshez kapcsolódó kérdések voltak nehezebbek" - mondta Renner Timi, a Közgazdasági Politechnikum végzőse, aki szerint az idő is bőven elegendő volt a középszintű feladatok megoldására. A diákot leginkább a harmadik kérdés izzasztotta meg, ahol különböző témakörhöz kötődő kifejezéseket kellett folyamatokkal párosítani, az azonban meglepte, hogy embertanból kevés feladatot kaptak.

A középszintű bioszérettségi hivatalos megoldása

Az emelt szintű bioszérettségi hivatalos megoldása

Itt van a középszintű bioszérettségi nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldása.

Renner Timi a háztartási praktikákhoz kapcsolódó feladatok megoldását élvezte a leginkább. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a középszintű biológiaérettségin többek közt azt is ki kellett fejteniük a diákoknak, miért érdemes a hús mindkét oldalát megpirítani sütés előtt, miért jó hasmenésre az orvosi szén, illetve miért kell tejfölt tenni a házi tejbe. Emellett az influenzáról, a kovászról, ökológiai kölcsönhatásokról és genetikáról is kaptak kérdéseket.

A pszichológia szakra készülő érettségiző szerint a vele együtt vizsgázók is könnyűnek találták a feladatokat, a fotoszintézishez kapcsolódó kérdések azonban őket is megizzasztották.

Biokémiai feladatok fogtak ki az emelt szinten vizsgázókon

"Voltak szívatós feladatok" - mondta az eduline-nak Kerekes Zsombor az emelt szintű érettségiről. A Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium érettségizője szerint az előző évekhez képest jóval nehezebb dolguk volt, a feladatsorban ugyanis elég sok volt a biokémiai kérdés. Állattanból kevés példát kaptak, a sejtbiológiai feladatok közül pedig az okozott számára nehézséget, amelynél ki kellett számolni, hogy percenként hány köbcentiméter vér megy át a vesén.

"Sok ábrát kaptunk, ezek közül néhányat meglehetősen nehéz volt értelmezni. Az a feladat pedig, ahol le kellett mérni, évente hány kilométerrel csökkent a gleccser hossza, egyenesen meglepő volt" - mondta Kerekes Zsombor, aki szerint ugyanakkor az esszéfeladatokat könnyen ki lehetett dolgozni.

Az idei emelt szintű vizsga nem okozott különösebb nehézséget Tóth Gergőnek, a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola érettségizőjének. "Aki sokat készült rá, meg tudta oldani a feladatokat, a négy óra pedig bőven elegendő volt. A sejtbiológiával kapcsolatos kérdések nehezebben mentek, szerintem országos szinten is itt bukják majd a legtöbb pontot az emelt szinten érettségizők" - fejtette ki Tóth Gergő, akinek az esszéfeladat nem okozott különösebb gondot. "Én a populációról írtam, számítottam is rá, hogy lesz egy ezzel kapcsolatos kérdés" - mondta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!