szerző:
Eduline

Nem könnyű időszak az érettségi. Mindenkinek emlékszik rá, mit érzett, amikor a szóbelire készült. Ne aggódjatok, nem vagytok vele egyedül.

Összegyűjtöttünk pár gondolatot, ami az érettségire készülők fejében motoszkál a tanulás alatt/ helyett.

1. Ha ezen túl vagyok, akkor elmegyek jó messzire, ahol senki sem bosszant

Igen, ez egy nagyon gyakori elképzelés és nem is olyan irreális. Ha túl lesztek a vizsgákon, egy fokkal könnyebb lesz és jöhet a nyári kalandozás.

2. Vajon mennyire tudom meggyőzni a vizsgáztatót, ha mosolygok rá?

Az a taktika, hogy meggyőzöd a mosolyoddal nem túl tudományos, de az biztos, hogy jó hangulatban fog eltelni a viszga, ha mosolyogtok egymásra, de azért ne felejts el megszólalni se.

3. Ha most hajat mosok vagy órákat töltök a zuhany alatt, akkor utána könnyebb lesz?

A frissítő zuhany sosem árt, főleg a nagy melegben, de ha tudod, hogy pótcselekvés lenne, akkor ne hagyd magad elcsábítani.

4. Van még olyan pontja a lakásnak, ahol nem takarítottam ki?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Vizsgára készülés alatt mindenki jobban ügyel a tisztaságra. Bármit megcsinálok csak ne kelljen tanulni, igaz?

5. Ha most alszok egy kicsit, az úgy sem árthat.

A pihenés is fontos, de ha tanulás közben pihenés gyanánt alszol egyet, mindenképpen állíts ébresztőt, különben megeshet, hogy átalszod a tanulásra szánt időt.

Rémálmok a vizsgaidőszakban: 6+1 tipikus életérzés az egyetemen

Nektek is volt már olyan a vizsgaidőszakban, amikor azt hittétek, hogy nincs lejjebb? Minden vizsgaidőszak más, de vannak visszatérő mélypontok. Összeszedtünk pár olyan helyzetet, amik az egyetemisták napjait ilyenkor meghatározzák. 1.

6. Vajon a viszgáztató az összes tételt tudja?

Nem. Viszont neki, veled ellentétben a kezében van a követelmény és a megoldókulcs. Szép dolog az önálló gondolat, de ne reformáljátok meg annyira a tételeket a szóbelin, mert ezen a vizsgán nem az improvizációt értékelik.

7. Régóta meg akartam nézni, hogy vajon ha félbe vágok egy almát, akkor mennyi idő alatt barnul be.

Ne! Ne hagyd magad a kétségbeesett menekülési gondolataidnak. Ha ilyenek jutnak az eszedbe, inkább tarts szünetet.

8. Ha bekerülök az egyetemre, akkor minden vizsgaidőszak ilyen lesz?

Hát, nem lesz egyszerűbb az biztos, de ez ne tántorítson el semmitől, hiszen az egyetemen többnyire már csak azt fogod tanulni, ami igazán érdekel.

9. Ha végeztem elégetem az összes könyvet és jegyzetet!

Ha a rituális tételégetés megnyugtat és felszabadít, akkor már nincs sok hátra a végéig, ne aggódj. Viszont azt vedd számtásba, hogy nem tudhatod mikor veszed hasznát a régi jegyzeteidnek.

10. Csak AZT a tételt ne húzzam ki!

Ne erre koncentrálj. Gondolj arra, hogy mit tudsz és mit szeretnél húzni. Ha ezekre gondolsz, akkor megnyugszol, hiszen amit tudsz, az már a tiéd.