szerző:
Eduline

Úgy döntöttél, az érettségi után nem maradsz itthon, hanem valamelyik angol egyetemre felvételizel? Ha már 2018-tól szeretnéd elkezdeni tanulmányaidat, itt az ideje elkezdeni a felkészülést - új cikksorozatunk ebben segít.

Bonyolultnak tűnő magyar felvételi és pontszámítási szabályok? Szorozd meg kettővel, és talán közelítesz a világ legjobb egyetemei közül többet magában foglaló angol rendszer komplexitásához. Ez elsőre ijesztő lehet, de egy nemzetközileg elfogadott diplomáért érdemes belevágni. Íme egy kis segítség az Euroexamtől, amely most több más izgalmas külföldi ajánlat mellett egy kifejezetten a brit felvételit támogató csomaggal is előrukkol.

Először is nézzük meg, mennyi mindent kell megcsinálnod a jelentkezés előtt (nagyjából 2017 szeptemberéig), és melyek a legfontosabb határidők.

1. Szűkítsd az érdeklődési körödet

Szinte nincs olyan speciális szakterület, hivatás, amelyre ne lenne több tucat különböző egyetemnek képzési formája. Minél pontosabban tudod, mivel szeretnél foglalkozni a diploma megszerzése után, annál könnyebben megtalálod a neked való intézményeket és szakokat.

©

Azt talán már tudod, hogy milyen tantárgyakból fogsz emelt szintű érettségit tenni, de érdemes ennél pontosabban meghatároznod, milyen irányban tanulnál tovább. Persze vannak olyanok, aki már most tudják, mire szeretnék használni majdani diplomájukat – nekik kicsit könnyebb a választás. Ha azonban még nincs konkrét elképzelésed, érdemes megnézned az egyetemek szakirány szerinti rangsorait (például ezt) - itt megtalálod, hogy egy-egy tudományágon belül milyen szakosodási utak vannak.

Ha ez megvan, kezdj el iskolán kívül is minél többet foglalkozni a választott szakterületeddel: próbálj gyakornoki vagy önkéntes munkát vállalni, olvass, kutass, vegyél részt szakmai rendezvényeken stb. Ezek az „extra-curricularis” aktivitások igen nagy súllyal esnek a latba a brit felvételin – ez egy lényeges különbség a hazaihoz képest.

2. Keress, válogass az egyetemi szakok közül - 2017 nyarának végéig

Használd az egyetemek vagy a UCAS felületeit az érdekes képzések kiválasztására. Javasoljuk, hogy rögtön az elején regisztrálj a UCAS-ra, mert itt el tudod menteni a neked tetsző egyetemeket és szakirányokat – ami később, a jelentkezésnél nagyban megkönnyíti majd a dolgodat.

Az UCAS-ról
A UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) online rendszere szolgáltatja a brit felsőoktatási képzésekről az általános tudnivalókat, nyilvántartja a felsőoktatási intézmények kurzusait, nyílt napjait, a jelentkezésekkel kapcsolatos tudnivalókat, fogadja a jelentkezéseket, és koordinálja az egész felvételi eljárást. Itt zajlik az egész felvételi folyamat.

Ha teheted, látogass el valamelyik UCAS Exhibitionre, hogy ott személyesen találkozz a kiszemelt egyetemek képviselőivel, első kézből tájékozódj a feltételekről, és megtapasztald az angol egyetemi campus egyedi hangulatát.

Mi az UCAS Exhibition, és miért kell ott lenned?
Röviden: hogy ne vessz el az elképesztő információáradatban. A UCAS-on keresztül elképesztő mennyiségű információhoz juthatsz, de még egy ilyen átfogó rendszer sem pótolhatja a személyes tapasztalatszerzést. Ezért jött létre a UCAS Exhibition sorozat. Ezeken a kiállításokon valamennyi egyetem képviselteti magát, így személyesen találkozhatsz a legjobb felsőoktatási intézmények képviselőivel, előadásokon és beszélgetéseken tájékozódhatsz a felvételiről (ahogy a magyar Educatio kiállításon).

3. Jelentkezési profilod elkészítése - 2017. szeptember

Ha még nem tetted meg, létre kell hoznod saját profilodat a UCAS online rendszerében (ez kicsit komolyabb feladat, mint egy Insta-account, érdemes rá bőven időt hagyni), hiszen itt, ezen a profilon keresztül zajlik a felvételi folyamat minden egyes lépése. Csak tökéletes profillal van esélyed, úgyhogy minden lépést jól átgondoltan, többszöri ellenőrzés után véglegesíts! Hogyan kezdj hozzá?

Először is (ha még nem tetted meg) regisztrálnod kell a UCAS Applyban (lásd fent). Ezután tudod feltölteni a profilodat, amely az alábbiakat tartalmazza:

• Személyes adatok (név, nem, születési idő, állampolgárság stb.)

• Elérhetőségek (cím, email, telefon)

• Végzettségek/kvalifikációk – miből szereztél vagy fogsz szerezni érettségit vagy egyéb végzettséget, milyen eredménnyel

• Önkéntesség/munkatapasztalat: bármi, amit csináltál és valamennyire releváns a választott szakirányhoz

• Personal statement: sokak szerint a felvételi legfontosabb eleme, egy maximum 4000 karakteres, 47 soros „motivációs levél – szakmai önéletrajz kombó” (és még ennél is sokkal több). Egy akár hónapokig készülő, speciális írásmű. Annyira fontos, hogy ennek külön kurzusokat szentelnek még az Egyesült Királyságban is. Így mi is egy önálló cikkben foglalkozunk majd a témával.

A jelentkezés benyújtásától a tanév kezdésig tartó időszak történéseivel cikkünk 2. részében foglalkozunk. Aki nem bírja addig, írjon a [email protected] címre további információkért.