szerző:
Eduline

A stressz sokaknak segít abban, hogy betartsák a határidőket, hogy rávegyék megukat a tanulásra, sokan pedig ezt az...

A stressz sokaknak segít abban, hogy betartsák a határidőket, hogy rávegyék megukat a tanulásra, sokan pedig ezt az érzést inkább dopppingként tudják hasznosítani bizonyos helyzetekben. Rengeteg emberre azonban negatívan hat a stressz, és akár a vizsgára való felkészülést is megnehezíti, az érettségin történő leblokkolásról már nem is beszélve.

Hosszú távon a stressztől ingerlékenyek leszünk, gyakori fejfájás jelentkezik, és az alvászavar sem ritka. Arra pedig természetesen semmi szükség, hogy ilyen kimerítő tünetekkel kelljen bajlódni a vizsgák előtt. De mit a teendő, mi hat ilyenkor nyugtatóan?

Mozogj sokat!

A mozgás hatására endorfin szabadul fel, ami javít a közérzeten. Nem mellesleg a sport olyan, mint egy meditáció, az agy ilyenkor képes pihenni.

Lélegezz tudatosan!

A kapkodó légzés általában stressz hatására alakul ki. Érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogyan lélegzünk, hiszen a nyugodt hasi légzés jó hatással van az idegrendszerre is. Egy mély levegővétel után érezheted is, hogyan lassul a szívverésed.

Mozdulj ki!

Nagyon fontos egy felkészülési időszakban, hogy az ne csak tanulásból álljon. A főiskolai vizsgaidőszakok alatt meg fogod tanulni, hogy hiába olvasol napi 12 órát egyfolytában, ha fáradt vagy, akkor a szavak el sem jutnak az agyadig. Inkább találkozz a barátaiddal, nézz meg egy jó filmet, menj el egy koncertre, tehát legyen meg az az időszak, amikor egyáltalán nem gondolsz a tanulásra.

Az idei érettségivel kapcsolatos cikkeinket itt találátok.