szerző:
Eduline

Ha van OKJ-s végzettségetek, valószínűleg többletpontot kaptok érte az egyetemi felvételin. Azonban az OKJ-bizonyítvány megszerzésén túl más feltételeknek is meg kell felelni ahhoz, hogy az a 32 többletpont biztosan a tiétek legyen.

Nem mindegy, hogy milyen OKJ szakképesítéssel rendelkeztek. Ha már megvan a bizonyítványotok, nem árt ellenőrizni a feltételeket.

Az Felvi szerint az OKJ alapján adható többletpont több tényezőtől is függ:

  • 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésnek kell lennie,
  • szakirányú továbbtanulás esetén adható többletpont,
  • ha a képzési terület intézményei úgy döntöttek, többletponttal honorálják az adott végzettséget.

Vagyis ha az E-felvételiben a Többletpontok menüpontban a legördülő szakképesítések között nem találjátok az általatok végzett szakképesítés nevét, akkor ennek oka az előző pontok egyike lehet. Sajnos olyan is előfordulhat, hogy megfelelő számú és szakirányú OKJ-ról van szó, azonban a képzési terület intézményei úgy döntenek, hogy nem jár érte többletpont. Ezekről a kivételekről itt olvashattok.

A részletes információkról, mint például hogy mi számít megfelelő szintnek, mit jelent a szakirányú továbbtanulás, a felvételi tájékoztató Szakképesítés című fejezetében olvashattok.

A 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Hány többletpontot ér az OKJ-s képzés a felvételin?

Hány pont jár az egyetemi-főiskolai felvételin az OKJ-s szakképesítésért? Felvételizők, figyelem, fontos kérdésre válaszolunk. A pontszámítási szabályok alapján 32 többletpontot lehet szerezni OKJ-s végzettséggel, de több feltételnek meg kell felelni.