szerző:
Eduline

Nem fogadnak el fűtől-fától igazolást, de az sem mindegy, hogy milyen oldalakat töltötök fel a bizonyítványaitokról.

©

Kezdésként csatoljátok a E-felvételi jelentkezés első körének lezárása, azaz február 15. előtt a felvételi eljárási díj rendezéséről (átutalás vagy online bankkártyás befizetés) szóló banki bizonylatot. Ez valójában nem kötelező, ideális esetben nincs is szükség rá, hiszen maga a felvételi eljárás már ingyenes, ám azok, akik a lehetséges 3 jelentkezésen kívül továbbiakat is megjelölnek, 2000-2000 forintot kell fizetniük szakonként (ugyanannak az állami és költségtérítéses jelentkezése csak egynek számít). Ha minden jól megy, akkor a rendszer ezt jóváírja egy időn belül, de jobb a biztonság.

A rendszer folyamatosan dolgozza fel a feltöltött dokumentumokat, ezt az E-felvételitek megfelelő menüjében tudjátok nyomon követni. Ha egy dokumentum hiányos vagy nem megfelelő, akkor arról tájékoztatást küld az E-felvételi rendszere. A hiánypótlási határidő letelte előtt mindenképp nézzértk meg, hogy minden dokumentumotokat feldolgozta-e a rendszer!

Nem kell újra hitelesíteni a jelentkezéseteket a dokumentumok feltöltése után, elegendő ezt február 15-én megtennetek, de legkésőbb február 20-ig.

Bizonyítványok

A legtöbben csak májusban szerzik meg a középiskolai bizonyítványaikat, valamint az érettségit is csak júniusban zárják, így ők csak a hiánypótlási körben tölthetik fel a dokumentumokat. Érdemes minden oldalt feltölteni, ahol valamilyen adat szerepel, tehát ne csak azokat az oldalakat adjátok be, ahol az elért eredmények szerepelnek, hanem az első oldalak is számíthatnak, hogy meggyőződjenek a dokumentumok hitelességéről. A hiánypótlásról szóló tájékoztatást mindenki megkapja június 28-ig, a határidő július 12.

A többiek, akik már rendelkeznek középiskolai, érettségi, OKJ vagy nyelvvizsga bizonyítvánnyal, már az első körben feltölthetnek mindent. A tavaszi nyelvvizsgákat érdemes úgy időzíteni, hogy a hiánypótlásig mindenképp elkészüljenek az sikeres vizsgát igazoló dokumentumok, de erre általában fel vannak készülve a vizsgáztatók.

A mesterszakra jelentkezőknek a felsőoktatási oklevél másolatát kell csatolniuk. Ez lehet a hagyományos képzési rendszerben szerzett főiskolai vagy egyetemi diploma, a többciklusú képzési rendszerben pedig az alap- vagy mesterképzésben, esetleg doktori képzésben szerzett oklevél.

Hátrányos helyzetet igazoló dokumentumok

40 pontot is kaphattok hátrányos helyzet, fogyatékosság vagy gyermekgondozás jogcímén, ám mindezt igazolnotok kell. Hátrányos helyzetnek az minősül, ha valaki a középfokú tanulmányai idején rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy támogatásban részesült, ha valakit a család anyagi helyzete miatt a jegyző védelembe vett. Ez a kategória illik még a tartósan nevelt, illetve az árva 25 éven aluliakra.

A fogyatékosságot szakorvosi igazolással tudjátok igazolni, a gyermekgondozásról pedig a támogatást (GYES, GYED, GYET, stb.) az azt folyósító szerv (munkáltató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségei, Magyar Államkincstár kirendeltségei, kormányhivatalok) által kiállított igazolással vagy határozattal kell igazolni.

Minden a 2017-es felvételiről

Ilyen lesz a 2017-es felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ilyen képzések szűnnek meg szeptemberben

Tanulmányi és művészeti verseny

Tantárgyanként egy verseny eredményeit tudjátok elfogadtatni ezekről az elismert versenyekről

  • Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV)
  • Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Verseny (SZÉTV)
  • Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyei (TUDOK)
  • Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny
  • Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezés
  • Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Sporteredmény

A világ- és Európa-bajnokságokról, Olimpiai és Ifjúsági Olimpiai Játékokon elért eredményekről igazolást a megfelelő országos sportági szakszövetség, a Magyar Sakkszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége és a Magyar Diáksport Szövetség állíthat ki. A sportágak jellemzően olimpiai sportágak, ezek listáját a itt találjátok meg.