szerző:
Eduline

Már csak másfél hónapotok van a matekérettségiig, úgyhogy itt az ideje elkezdeni az ismétlést.

©

Már csak másfél hónapotok van a matekérettségiig, úgyhogy itt az ideje elkezdeni az ismétlést. Hogy könnyebb legyen a dolgotok, az eduline és a matekmindenkinek.hu idén ismét elindítja közös érettségi-előkészítő sorozatát.

Az eduline-on minden héten megtaláljátok a matekmindenkinek.hu tesztjét, amellyel begyakorolhatjátok a középszintű matekérettségi első részében található feladattípusokat: bőséges magyarázatot kaphattok arra, hogyan kell megoldani az alapvető ismereteket, definíciókat érintő példákat, hogy melyek az adott témakörben a leggyakoribb buktatók, és hogyan szerezhettek maximális pontszámot az érettségin.

Minden héten 7 feladatot oldhattok meg – így felfrissíthetitek a tudásotokat, és mivel részletes magyarázatot kaptok, a legnehezebbnek tűnő példák megoldását is begyakorolhatjátok, és ha kiderül, hogy van még homályos folt, van időtök újra átnézni egy-egy témakört.

„A feladatlap első részében az időhiány a leggyakoribb probléma. Azt szoktuk tanácsolni a diákjainknak, hogy ne olvassák át az összes feladatot, hanem amikor megkapják a tesztet, azonnal kezdjék el az első példát, és ha megy, oldják meg gyorsan, aztán jöhet a következő. Ha nehéznek tűnik valamelyik példa, nem érdemes leragadni, át kell ugorni” – mondja Baloghné Békési Beáta, a matekmindenkinek.hu vezetője.

„A második körben érdemes átgondolni, hogy a kihagyott feladatok közül melyikhez lehet találni segítséget a függvénytáblában, azt ki kell keresni, és az alapján megoldani a példát. Fontos, hogy egyik feladattal sem szabad túl sok időt eltölteni, hiszen csak 45 percük van. A tréningünk anyagában erre külön edzéstervünk van, még a vizsga előtt be kell gyakorolni, hogyan lehet jól teljesíteni ilyen feszített tempóban is” – teszi hozzá.

Milyen a középszintű matekérettségi?

A középszintű matekérettségi első részében 45 perc alatt 12 feladatot kell megoldani. Mivel viszonylag kevés idő van egy-egy példára, a szaktanárok azt javasolják, hogy csak akkor foglalkozzatok az eredmények indoklásával, ha ezt az utasítás külön kéri.

A középszintű matekérettségi II. feladatlapja két részre oszlik. A II/A. rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A II/B. rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell megoldani, a tanárok csak ezt a kettőt értékelhetik. A 2011-es tavaszi matekérettségi feladatsorát itt, a hivatalos megoldókulcsát pedig itt nézhetitek meg, a részletes megoldásokat itt találjátok.