szerző:
Eduline

Tizenhatezer helyett csak tizenkétezer elsőévest vehet fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Fábri György...

Az ELTE jogi karának bejárata. 2013-ban kevesebben juthatnak be, mint egy évvel korábban
©

Tizenhatezer helyett csak tizenkétezer elsőévest vehet fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Fábri György kommunikációs rektorhelyettes az Inforádiónak azt mondta: hiába kérték, a minisztérium nem adott engedélyt a 16 ezres évfolyam elindítására. Hány hallgatót vehetnek fel a budapesti egyetemek és főiskolák? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el, a vidéki egyetemek adatait pedig itt nézhetitek meg.

"A jogász szakra eddig is szinte csak költségtérítéses hallgatókat vehettünk fel, nem értjük, ezt most miért korlátozták, de hasonló a helyzet a bölcsész- vagy a gyógytornász képzésben is" - fejtette ki.

A rektorhelyettes szerint a legfőbb probléma, hogy még mindig nem ismerik a felsőoktatás finanszírozárásnak részleteit, a korábban jelzett 4 milliárd forintos elvonás pedig elbocsátásokkal járna, és az intézmény üzemeltetésében is nehézségeket okozna.

A Magyar Rektori Konferencia hétfői összegzéséből kiderül: jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben. A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE szembesült, a vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése közel 84 milliárd forint.