szerző:
MTI

Semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését - mondta Hoffmann Rózsa oktatási...

Semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban. Szerinte kétségtelen, hogy az idén kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, de nem annyival, hogy aggódni kellene miatta.

Az idén mintegy 109 ezren jelentkeztek, a felvehetők száma pedig százezres nagyságrendű. Hozzátette, nem most jelentkeztek kevesen, inkább az elmúlt években vált mennyiségileg túldimenzionálttá a felsőoktatás. "Elképzelhető, hogy sokan éppen a követelmények növekedése miatt reálisabban értékelték esélyeiket, s felelős döntést hoztak. Ez kedvezhet a minőségnek" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Megjegyezte: elemzésekre áprilisban nyílik mód, amikor már látják a jelentkezések összetételét. Azt, hogy hányan jelentkeztek az idei érettségizők közül, milyen szakokra, milyen egyetemekre mennének, hányan maradtak le az előző évekről, hol vannak súlyos rendszerhibát sejtető eltérések.

A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem kötünk röghöz senkit". A hallgatói szerződés szabad döntés alapján megkötött polgári jogi szerződés, amelynek az aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt.