szerző:
Eduline

A bajai vízügyi szakok elcsatolása miatt lesznek változások, ezek közül is legfontosabb, hogy az állami diákok közszolgálati ösztöndíjat kapnak. De mégis mi az a közszolgálati ösztöndíj?

©

Tegnap írtuk meg, hogy a bajai Eötvös Józseg Főiskola két vízügyi intézete teljes egészsében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül át. Bár a képzés marad Baján, sőt, még az épület is ugyanaz lesz, mint jelenleg, több változásra is készülni kell.

Ezek közül a legfontosabb, és a legtöbbeket érintő változás egyértelműen az, hogy az állami ösztöndíjas képzésre felvett hallgatóknak az NKE szabályai szerint a többi intézménytől eltérő módon egy speciális ösztöndíj jár.

A közszolgálati ösztöndíjjal támogatott alap- és mesterképzésen eltöltött félévek nem számítanak bele az állam által támogatott 12 félévbe.

Az viszont a közszolgálati ösztöndíjra is igaz, hogy legfeljebb két félévvel csúszhattok, tehát egy 6 féléves alapszakon legfeljebb 8 félévig lehettek közszolgálati ösztöndíjasok, ezután átkerültök önköltséges képzésre.

Vállalnotok kell, hogy a képzési idő másfélszeresén belül megszerzitek a diplomátokat, illetve a diplomázást követő húsz évben legalább a képzési idővel megegyező időtartamban hazai munkaviszonyban álltok. Ha nem végzitek el időben a képzést, vissza kell fizetnetek a közszolgálati ösztöndíj felét, ha pedig nem teljesítitek a hazai munkaviszonyra vonatkozó kötelezettséget, akkor a teljes összeget.