szerző:
Eduline

Február 24-ig jelentkezhettetek az idei felvételire, de a határidő után is maradt tennivalótok: március 5-ig kell hitelesíteni az e-felvételit, július 10-ig pedig pótolni kell a hiányzó bizonyítványokat. Utánajártunk, milyen dátumokra kell figyelnetek

1. lépés: hitelesítés

Március 5-ig lehet hitelesíteni a 2012-es e-felvételit - enélkül érvénytelen a felvételi, a hitelesítés ugyanúgy kihagyhatatlan lépés, mint a jelentkezési lap aláírása. Kinyomtathatjátok és postázhatjátok a hitelesítő adatlapot (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre), de választhatjátok az ügyfélkapus hitelesítést is. Utóbbihoz valamelyik okmányirodában kell regisztrálni, majd a megadott jelszóval bejelentkezni az ügyfélkapun és a felvi.hu-n, ilyenkor a hitelesítés automatikusan megtörténik.

2. lépés: hibás adatok javítása

Ha a jelentkezési lapon hibásan vagy hiányosan adtatok meg valamilyen adatot, arról március végén vagy április elején külön értesítést kaptok – ez érkezhet e-mailben is. Az adatokat a felszólítás kézhezvételétől számított nyolc napon belül kell javítani és kiegészíteni, ha ezt nem teszitek meg, az egész jelentkezési lap érvénytelen lesz.

Hogyan változtak a pontszámítás szabályai?
A legfontosabb változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kell venni a tanulmányi pontok számításakor. Eddig a végzős középiskolások dönthették el, hogy a négy kötelező mellett melyik tantárgy év végi jegyét adják hozzá felvételi pontszámukhoz. Idén már csak a kémia, a földrajz, a biológia és a természettudomány közül választhattok, a tizenkettedik mellett a tizenegyedik év végén kapott érdemjegyet is pontokra kell váltani. A többi változásról itt olvashattok.

Hiánypótlási felszólítást csak azokról az adatokról kaptok, amelyeket mindenképpen meg kellett adnotok. Azokat a dokumentumokat, amelyek alapján többletpontokat kapnátok (például a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy az OKJ-s bizonyítvány másolatát) külön felszólítás nélkül kell elküldeni július 10-ig.

3. lépés: a regisztrációs levél

Május közepéig minden felvételiző megkapja a regisztrációs csomagot, amely a jelentkezési adatok mellett a felvételi eljárás díjának befizetéséről szóló számlát is tartalmazza. Ha február 24-ig nem utaltátok át az eljárási díjat, májusban egy csekket is kaptok majd. Mennyit kell fizetni a 2012-es felvételiért? Összefoglalónkat itt találjátok.

4. lépés: az adatok módosítása

Május közepétől a Felvin is megnézhetitek a jelentkezéskor megadott adatokat – ezt a szolgáltatást akkor is igénybe vehetitek, ha nem az e-felvételin keresztül jelentkeztetek. Július 10-ig – egy alkalommal – változtathattok a szakok sorrendjén.

5. lépés: a hiányzó bizonyítványok elküldése

Szintén július 10-ig tölthetitek fel vagy postázhatjátok a jelentkezéskor még hiányzó bizonyítványok másolatait – ilyen például az érettségi, az év végi bizonyítvány vagy a nyelvvizsga.

A dokumentumokat kétféleképpen küldhetitek el. Elektronikusan, beszkennelve és feltöltve az e-felvételi rendszerébe (ezt az utat akkor is választhatjátok, ha hagyományos, papír alapú jelentkezési lapot adtatok be), vagy postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.