szerző:
Eduline

Mennyi idő áll rendelkezésükre a vizsgázóknak a magyarérettségin? Hogyan pontoznak és milyen segédeszközök használhatók? Segítünk eligazodni.

©

A magyar nyelv és irodalom érettségi írásbeli része idén május 8-ra esik, és reggel 8-kor kezdődik.

A középszintű írásbelin 240 perc áll rendelkezésére a vizsgázóknak, akik ez idő alatt egy maximum 100 pontos feladatlapot oldanak meg. A vizsgán helyesírási szótár használata megengedett, ebből négyet biztosít termenként a vizsgáztató intézmény.

A középszintű írásbeli egy 90, illetve egy 150 perces részből áll. Az első feladatlap szövegértést és érvelést vagy gyakorlati szövegalkotást tartalmaz, a második pedig műértelmező szövegalkotást. Előbbiért 50, utóbbiért 40 pont adható.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Az érettségiről szóló összes anyagunk elérhető itt.

A helyesírásra még 8, az írásképre pedig 2 pont adható, így jön ki az összesen 100 pont.

Az emelt szintű vizsga szintén egy 90 és egy 150 perces etapból áll, és a pontozás is a középszinthez hasonló. Az első részben szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kapnak a diákok, a másodikban pedig szövegalkotási feladatokat (műértelmező és reflektáló).

A részletes és hivatalos vizsgakövetelményeket itt találjátok.

Ilyen feladatokat kapnak a diákok a 2017-es matekérettségin

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű matekérettségin? Mennyi időtök lesz a matekpéldák megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat. A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kaptok, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) ti határozzátok meg.