szerző:
Eduline

Négyjegyű függvénytáblázat, helyesírási szabályzat, történelmi és földrajzi atlasz – ezek nélkül nem érdemes elindulni az érettségire, egy-egy helytelenül leírt szóval, hibás képlettel vagy évszámmal akár két-három pontot is veszíthettek. Összegyűjtöttük, milyen legális puskákat használhattok az írásbeli és szóbeli vizsgákon, közép- és emelt szinten.

Négyjegyű függvénytáblázat, körző, vonalzó, szögmérő - ezeket használhatjátok a matekérettségin
©

Matematika, fizikai, kémiai és csillagászati összefüggések, adatok és táblázatok – ezt mind megtalálhatjátok a már több mint harminc éve használt négyjegyű függvénytáblázatban, ami – túlzás nélkül – a legjobban használható legális puska az érettségin.

Bármelyik kiadást be lehet vinni a közép- és emelt szintű írásbeli matekérettségire, egyedül az emelt szintű szóbelin nem lehet használni a saját példányt, de így is kérhettek olyan képlettárat, amely tartalmazza a tételsorban szereplő feladatokhoz tartozó összefüggéseket. A fizika- és a kémiaérettségin ennél is lazábbak a szabályok, ott még az emelt szintű szóbelin is használhatjátok a függvénytáblázatot.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat magyarból, matekból és töriból, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

Számológépet a matek-, fizika-, biológia-, földrajz és kémiaérettségin használhattok – de csak olyat, amely „szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas”. A feladatokhoz szükségetek lehet körzőre, vonalzókra és szögmérőre is.

Helyesírási szabályzat

Az írásbeli magyarérettségin továbbra is használhattok helyesírási szabályzatot, termenként legalább négy példánynak kell lennie. Érdemes a dolgozat végén ellenőrizni, hogy jól írtátok-e a földrajzi neveket és az összetett szavakat, a hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is veszíthettek. Helyesírási szabályzatot egyébként a töriérettségin is használhattok.

A szöveggyűjtemény is fontos segédeszköz – mivel a tanárok a vizsga előtt ellenőrzik, hogy nincsenek-e jegyzetek a kötetben, érdemes teljesen szűz példányt vinni.

Történelmi és földrajzi atlasz

A történelmi atlasz is a legjobb legális puskák közé tartozik, tényleg mindent megtaláltok benne, ami csak kell: évszámokat, ábrákat és uralkodói adatokat. Az atlaszt közép- és emelt szinten, az írásbelin és a szóbelin is használhatjátok, a vizsga előtt azért érdemes átnézni, mit hol találtok.

Töriatlasz - évszámok, uralkodók és sok más adat. Sok pontot nyer, aki ügyesen használja
©

A földrajzi atlasznak is hasznát vehetitek – a középszintű írásbeli második részénél és a szóbelin, valamint az emelt szintű szóbelin használhatjátok, az emelt szintű írásbelin viszont nem.

Tantárgy Középszintű írásbeli Középszintű szóbeli Emelt szintű írásbeli Emelt szintű szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Helyesírási szótár Irodalmi szöveggyűjtemény, gyűjteményes kötet vagy más nyomtatott dokumentum Helyesírási szótár Irodalmi szöveggyűjtemény, gyűjteményes kötet vagy más nyomtatott dokumentum
Matematika Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Képlettár, számológép, körző, vonalzó, szögmérő
Történelem Középiskolai történelmi atlasz, helyesírási szótár Középiskolai történelmi atlasz Középiskolai történelmi atlasz (csak a feladatsor második részéhez), helyesírási szótár Középiskolai történelmi atlasz
Földrajz A feladatlap második részéhez: középiskolai földrajzi atlasz, számológép, körző, vonalzó Középiskolai földrajzi atlasz Számológép, körző, vonalzó Középiskolai földrajzi atlasz
Biológia Számológép Állat és Növényismeret c.
könyv vagy ezzel egyenértékű
információt tartalmazó egyéb kiadvány, illetve kísérlethez szükséges eszközök
Számológép Számológép
Fizika Függvénytáblázat, számológép Függvénytáblázat, számológép, kísérleti eszközök, mérőműszerek
Függvénytáblázat, számológép Függvénytáblázat, számológép, kísérleti eszközök, mérőműszerek
Kémia Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép
Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép, kísérleti eszközök
Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép, kísérleti eszközök
Idegen nyelv Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez - Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez -
Informatika Vonalzó, számítógép a megfelelő szoftverekkel Nyomtatott és elektronikus források, internetkapcsolattal
rendelkező számítógép
Vonalzó, számítógép a megfelelő szoftverekkel Nyomtatott és elektronikus források, internetkapcsolattal
rendelkező számítógép