szerző:
MTI

Számos zajellenes intézkedést, közlekedési korlátozást léptetett életbe csütörtökre a dél-koreai kormány, hogy segítse a mintegy hatszázezer egyetemi felvételiző diák vizsgájának sikerességét.

©

Rövid időre leállították például a repülőgépek le- és felszállását, hogy ne zavarja a hallás utáni nyelvi teszteket. Sűrítették a metró és vonatjáratokat csúcsidőben, hogy a diákok pontosan érkezhessenek a több mint 1100 vizsgahelyszínre.

A közelükben lévő kormányhivatalok és vállalatok valamint a tőzsde később nyitottak, hogy felvételizők akadálytalanul érhessenek el úti céljukhoz.

A rendőrség 14 000 rendőrtisztet mozgósított, segítendő az oktatási tárcának a vizsgák lebonyolításában, sőt azt is felajánlotta, hogy járőröző autóikon, motorkerékpárjaikon segít a diákok szállításában.

Mintegy 605 ezer diák felvételizik csütörtökön országszerte 1183 helyszínen az oktatási tárca adatai szerint. A vizsgán koreai nyelvből, matematikából, angol nyelvből, társadalom- és természettudományokból, valamint egy második idegen nyelvből adnak számot. Ettől a tanévtől kezdve valamennyi diáknak külön kell vizsgáznia Korea történelméből is.

A vizsgák reggel 8:30-kor kezdődtek és szünetekkel ugyan, de 5:40 tartanak. A diákok nem használhatnak semmilyen elektronikus eszközt, még számológépet sem, sőt okosórájukat sem vihetik be a terembe, hogy elejét vegyék a puskázásnak.

A sikeres vizsgával az ország valamelyik elitintézményébe juthatnak be, ami kulcsfontosságú nemcsak jövőbeli életpályájuk, hanem házasságuk szempontjából is. A tévécsatornák izguló diákokról mutatott képsorokat, amint szüleiktől való könnyes búcsú után bemennek a vizsgahelyekre ifjabb társaik üdvrivalgása közepette. Mivel sok forog kockán több ezer szülő felkeresi az ország templomait, hogy együtt imádkozzanak a szerzetesekkel, lelki pásztorokkal.

A sikeres vizsga követelménye akkora terhet jelent számos diáknak, hogy ezt tartják a tinédzserkori depresszió és öngyilkosság legfőbb okának, a világ országai közül mindkettő a legmagasabb Dél-Koreában.