szerző:
Eduline

Milyen sporteredményért kaphattok többletpontot a felvételin? Miért jár még pluszpont? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Több sportversenyen elért eredményért kaphattok többletpontot, vagy akár maximális pontszámot
©

2013-ban kempo bajnokságon dobogós helyet értem el. Kaphatok érte többletpontot a továbbtanulás során?

Az egyetemi, főiskolai felvételin 30 többletpontot kaphattok világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért, az országos bajnokságon (a felnőtt és felnőtt alatti első utánpótlás korosztályban) elért 1-3. helyért pedig 15 pont jár. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett 1-6. helyezés 500 pontot ér (de csak akkor, ha egyébként is elérnétek a minimumponthatárt) - a versenyeken való részvételért 50 többletpontot kaphattok. Hogy melyik sportágakért jár többletpont, itt találjátok.

Korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon, illetve az Ifjúsági Olimpián elért 1-3. helyezésért 20 pont jár. A Diákolimpia országos döntőiben érmet szerző jelentkezők 10 pluszpontot kaphatnak.

Az olimpiai, siketlimpiai, paralimpiai, illetve sakkolimpiai helyezésen és részvételen kívül sportteljesítményért csak akkor jár többletpont, ha azt a jelentkezést megelőző nyolc éven belül szereztétek.

A sportteljesítményen kívül tantárgyanként 50, maximum 100 többletpontot kaphattok az emelt szintű érettségiért. 28 pont jár a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért, 40 pedig a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért helyezésért 25-100 többletpontot kaphattok.

Szakképesítésért 24, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért pedig 10-30 pont jár. Hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő vagy gyermeket gondozó jelentkezőként 40 pontot kaptok. A felvételi pontszámítás részletes szabályait és a többletpontra jogosító összes eredményt itt találjátok.

Felvételi 2015

Kik jelentkezhetnek a pótfelvételire?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

A törölt szak helyett fel lehet venni egy másik képzést?

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2015-ös felvételin

Ők már biztos nem tanulhatnak tovább az egyetemen

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!