szerző:
Eduline

Elfogadják-e emelt szintű érettségiként a nyelvvizsgát? Két jogcímen is kaphattok többletpontot a nyelvtudásért? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Felsőfokú nyelvvizsgám van angolból: ezt elfogadtathatom emelt szintű érettségiként? Ilyenkor a nyelvvizsgáért és az emelt szintűért is kapok többletpontot?

Egy idegen nyelvből csak egy jogcímen kaphattok többletpontot, tehát vagy az emelt szintű érettségiért, vagy a nyelvvizsgáért. Automatikusan azzal számolnak, amelyikkel jobban jártok.

2006 óta a nyelvvizsga már nem váltja ki az emelt szintű érettségit, így ezen a jogcímen többletpontot sem kaphattok érte. A 2005-ig, nyelvvizsga alapján kapott, 100 százalékos érettségit viszont elfogadják, ha a szakon középszintű érettségi eredményt várnak el a nyelvből, és - ha az érettségi pontokat részben ebből az eredményből számítják - az emelt szintű érettségiért járó többletpontot is megkaphatjátok érte.

Nem fogadják el viszont a nyelvvizsgát érettségiként a germanisztika, anglisztika és romanisztika szakon, ahol emelt szintű érettségit kérnek - akkor is érettségiznetek kell, ha 2005-ben vagy azelőtt kaptatok érettségi bizonyítványt. A tanulmányi pontokat viszont számolhatják a nyelvvizsga alapján kapott érettségi alapján.

Az emelt szintű érettségi viszont egyenértékű a nyelvvizsgával: 60 százalék feletti eredmény esetén középfokú (B2), 40-59 százalék között alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgának számít. 

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!