szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mesterképzéseknél teljesen másképp működik a pontszámítás, mint alap- és osztatlan szakok esetén. Mutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak a pluszpontokra.

A mesterszakos pontszámítás részletes szabályait az egyetemek, főiskolák határozzák meg, viszont esélyegyenlőség jogcímen – azaz hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért – mindenképpen kaphattok legalább egy, de legfeljebb tíz többletpontot.

Ezeken kívül általában beleszámít a pontozásba a már megszerzett oklevél minősítése, vagy éppen átlaga, a záróvizsga eredménye, valamint mérvadó szokott lenni a felvételi vizsga – amely a legtöbb mesterszaknál kötelező – vagy a motivációs beszélgetés eredménye is. Ezekről bővebben az egyetem vagy főiskola honlapján tudtok tájékozódni.

A sikeres felvételihez a minimumponthatárt is el kell érnetek, ami mesterképzések esetén az összpontszám (100 pont) fele, azaz 50 pont. Ha ezt nem sikerül megugranotok, sem államilag támogatott, sem önköltséges formában nem tanulhattok tovább. A minimum teljesítése azonban a legtöbb esetben nem elég, ennél magasabb a léc. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy tavaly hol húzták meg a ponthatárt azon a mesterszakon, ahova a 2021-es felvételin jelentkeztetek, akkor itt megnézhetitek. Csak annyit kell tennetek, hogy kikeresitek az adott egyetemet vagy főiskolát, illetve azt a kart és szakot, ahová jelentkeztetek.

A korábbi évek ponthatárai is érdekelnek? A 2019-es ponthatárokat itt, a 2018-as ponthatárokat itt, a 2017-es ponthatárokat pedig itt találjátok. Ha még ennél is korábbra szeretnétek visszamenni, akkor a 2016-os listát itt, a 2015-öset pedig itt tudjátok megnézni.

Arról, hogy a 2021-es felvételin melyik volt a tíz legnépszerűbb mesterszak, itt írtunk korábban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!