szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint az első három feladat nem nehéz csak bonyolultabb lehet a megfogalmazása, ami – hasonlóan az első feladatlaphoz – megakaszthatja a diákokat.

Egyenletrendszer, síkgeometria, gráfok, százalékszámítás és logaritmusok – ilyen témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében. Az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak. Az egyik – több matematika témakört érintő – feladat a Balaton-átúszáshoz, egy másik jégkorongbajnokságról szól. A kötelező feladatok közül van olyan is, ahol kutyaévekben kell számolniuk az érettségizőknek.

Az általunk megkérdezett szaktanár szerint a tizenötös feladatnak inkább választható kérdések között lenne a helye – de összességében a második feladatlap sem nehéz, csak apróbb trükkök és olyan részkérdések vannak benne, amire figyelni kell.

A választható feladatok között meglepő, hogy előkerül olyan tematika is, ami kötelező szokott lenni – emeli ki. A 17-es és a 18-as feladat pedig kicsit „szemétkedős”, ugyanis inkább emelt szinten jellemző, hogy több egymáshoz hasonló, de részkérdéseken alapuló kérdés kerül egy feladatba – ez nem feltétlenül nehéz, de ijesztő lehet szerinte. Szerinte mindent egybevetve a diákoknak szükségük lesz a rendelkezésre álló időre és valószínűnek tartja, hogy a 18-as feladatot hagyják majd ki.

A második feladatlap megoldására 135 percet kapnak a diákok. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, mindegyik több részkérdésből áll. 

A II/B rész három, egyenként 17 pontot feladatból áll – ezek közül az érettségizőknek kettőt kell választaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. Mindegyik feladat összetett, több matematikai témakört érint. 

Ahogy az már megírtuk, az első feladatlapban előkerülnek a számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián és szögek minden mennyiségben. Ezen felül hatványozós feladattal is meg kell birkózniuk a diákoknak a középszintű matekérettségi első részében. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint kifejezetten sok trükkös feladat van a matekérettségi első részében.

A matekérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok: 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.