szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét listába szedtük, milyen legális puskákat használhattok a vizsgákhoz, sőt azt is, mire lehet még szükségetek holnaptól. Ezeket semmiképpen ne hagyjátok otthon.

Az elmúlt hónapokban viszonylag keveset mozdultunk ki otthonról, így újra érdemes tudatosítani: személyi és diákigazolvány kelleni fog az érettségire is. Ezt mindenképp tegyétek el. Ezen felül, ha emelt szinten vizsgáztok, tegyétek el a vizsgabehívótokat is, sose lehet tudni.

Elemózsia

Bár a legjobb, ha akkor is reggelivel kezditek a hétfőt, ha nehezen csúsznak le a falatot, ha ez nem sikerül az izgalom miatt, mindenképp legyen nálatok pár szendvics, üdítő, csoki és szőlőcukor.

Magyar

A magyar nyelv és irodalom az egyetlen olyan fő tárgy, ahol nem nektek kell gondoskodnotok a segédeszközökről. Ebből a tárgyból a vizsgabizottság biztosít - tantermenként négy példányban - helyesírási szótárat. A vizsga alatt ezt is érdemes lehet majd lapozgatni, főleg, ha elbizonytalanodnátok.

Töri

A töriérettségin háromféle - kronológiai táblázat nélküli - atlaszt fogadnak el a vizsgán, amelyet a középszintű érettségin végig használhattok, de emelt szinten csak a második vizsgarészhez vehettek elő. Erről magatoknak kell gondoskodnotok. Fontos, hogy az atlaszotok kódját mindenképp ellenőrizzétek a vizsga előtt.

A jogszabályi feltételeknek megfelelő atlaszok az alábbiak:

  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2

Az atlaszon kívül a töriérettségin helyesírási szótárt is használhattok, erről viszont az iskola gondoskodik - tantermenként legalább három-három példány áll majd a rendelkezésetekre.

Matek

A matekérettségin szintén nektek, vizsgázóknak kell gondoskodnotok a következőkről: használhattok függvénytáblázat - ebből akár többfélét is egyszerre -, zsebszámológépet, körzőt vonalzót és szögmérőt. Ezeket is érdemes összegyűjteni, előkészíteni a vizsga előtti napokban. A számológép esetén külön kikötés, hogy "szöveges adatok tárolására és megjelenítésére" ne legyen alkalmas.

Nyelvi érettségik

Az idegen nyelvi érettségik esetén ti magatok vihettek a vizsgára egy-, illtve kétnyelvű nyomtatott szótárat, amit csak a vizsga negyedik részénél, az íráskészséghez használhattok.

Melyik tárgyakból és milyen segédeszközöket használhattok még?

A korábbiakban már említett négyjegyű függvénytáblázatot nem csak a matekérettségin használhatjátok. Ez a segédeszköz a fizika-, illetve a kémiaérettségin - közép- és emelt szinten - is hasznos társatok lehet.

Számológépet a matekon kívül, a fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaérettségin is használhattok - de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. De a körzőt, vonalzót és szögmérőt se tegyétek messzire a matekérettségi után, ha földrajzból is érettségiztek, ezeket a segédeszközöket ugyanis ezen a vizsgán is használhatjátok.

Ha föci vizsgára készültök, a földrajzatlaszt sem szabad elfelejtenetek. Erről a segédeszközről szintén magatoknak kell gondoskodnotok. Mivel az atlasz rengeteg adatot tartalmaz, ezért érdemes már most lapozgatnotok, és megjegyeznetek, hogy mit hol találtok. Ezzel rengeteg időt megspórolhattok majd magatoknak a vizsgán. Ennek, illetve a föciérettségin használható további legális puskáknak a középszintű írásbeli érettségi második részénél vehetitek majd hasznát. Fontos, hogy az első feladatlapnál nem használhatjátok őket. Emelt szinten atlaszt egyáltalán nem használhattok, viszont a számológépet, a körzőt és a vonalzót bármikor elővehetitek. 

A 2021-es érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.