szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak olyan – általában figyelmetlenségből adódó - hibák az érettségin, melyek könnyen elkerülhetőek lennének, mégis sokan belefutnak. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelnetek, hogy ne kövessétek el ezeket a hibákat.

Használjátok a forrásokat 

A legjellemzőbb hiba, hogy a forrásokat nem olvassák el kellően alaposan, pedig ezek hatalmas segítséget adhatnak a feladatok megoldása során – sőt egyes feladatok külön ki is emelik, hogy „a forrás segítségével”. Ezért érdemes higgadtan nekilátni a feladatoknak. Mindig alaposan olvassátok el a kérdést és a segítségül szolgáló forrásokat is, ha pedig a feladat azt kéri, akkor külön foglaljátok bele a forrásban szereplő adatokat és információkat. 

A kérdés minden része fontos! 

A tesztfeladatoknál nagyon kell figyelni arra, hogy a kérdés minden részét megválaszoljátok, illetve, hogy annyi választ adjatok meg, amennyit a feladat kér. Ha kell, akár a feladatlapon is jelölhetitek aláhúzással vagy karikázással magatoknak, pontosan mire kell válaszolnotok. 

Helyezzétek el a témát térben és időben. 

A feladatsorokban jól körülhatárolható, hogy mi az, amit az érettségin kérdeznek egy-egy témakörrel kapcsolatban, így a feladat szövegének elolvasása után érdemes elhelyezni térben és időben a témát és átgondolni, milyen szakszavak, események kapcsolódnak hozzá. Ez sokat segíthet a válaszadásban. Az esszékérdéseknél a tér és idő külön pontot ér, így elhagyhatatlan része a megoldásnak.  

Az esszék hossza is számít. 

Gyakran előforduló hibának számít, hogy nem a terjedelemnek megfelelő hosszúságú esszéket írnak a diákok. Olyan is van, hogy sokkal több és olyan is, hogy sokkal kevesebb. A pontozott vonalakra írjatok és igyekezettek betartani a megadott terjedelmet, ugyanis szélsőséges esetben ezért akár rögtön 0 pontos is lehet az adott téma – nem éri meg kockáztatni.  

Az esszék párosítása – legyen idő átgondolni.  

 Nem mindegy, hogy milyen párosításban választjátok ki az esszéket. A feladatlapon egy külön oldalon egyértelműen jelezve van, hogy milyen lehetőségek közül választhattok. Abban az esetben, ha rossz párosításban írjátok meg őket, akkor bár úgy kell értékelni, hogy a legkisebb pontveszteség érjen benneteket, ebben sem érdemes kockáztatni. Mielőtt belekezdenétek az esszéírásba, inkább olvassátok el tízszer a feladatot, minthogy figyelmetlenség miatt bukjatok pontokat. 

Számít a helyesírás?  

Számít! A töriérettségin nem a helyesírás az elsődleges, de erre is figyelni kell, hiszen pontot veszíthettek, ha valakinek vagy valaminek a nevét helytelenül írjátok le. Fontos tudnivaló, hogy a történelemérettségin is van lehetőségetek helyesírási szótárat használni – ebből legalább három lesz a teremben. Ha kell, nem szégyen elkérni, főleg ha pontok is múlhatnak rajta. 

Legyen olvasható! 

Meglepő lehet, de nagyon fontos, hogy olvashatóan írjatok. Ha javító tanár nem tudja elolvasni a megoldást, akkor át is húzhatja és nem jár érte pont. Figyeljetek az írásképre, hiszen nem jó egy ilyen apróság miatt pontot veszíteni (ez az esszék esetében hatványozottan érvényes).  

A mai matekérettségiről szóló tudósításunkat itt olvashatjátok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.