szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vajon a vírushelyzetben is érvényben marad-e a szabály, miszerint a vizsgázóknak ötven óra közösségi szolgálat teljesítése is feltétele az írásbelik megkezdésének? Válaszolt a minisztérium.

Elengedik az ötven óra közösségi szolgálatot, mint érettségi feltételt? - tette fel a kérdést írásban a minisztériumnak Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő, Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pedig rövidre zárta a felvetést: nem.

A parlamenti kérdésre adott válaszában Rétvári Bence kiemeli, hogy "a közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem 9-11. évfolyam alatt." Az viszont jelen esetben beleszólhat az ötven óra teljesítésébe, hogy a mostani végzősök lassan egy éve tanulnak otthonról és jelentősen szűkült a klasszikus közösségi szolgálatként beszámíttatható feladatok száma.

Amennyiben előfordul, hogy a 2020/2021. tanév végén érettségiző tanuló még a hátralévő időszakban kívánja teljesíteni a közösségi szolgálatot – írja válaszában az államtitkár -, „a jelen helyzetben azt javasoljuk, hogy csakis olyan teljesítési módokat válaszon, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget, a járványügyi szabályok betartása mellet.” Ehhez az Oktatási Hivatalnak is van útmutatója - teszi hozzá - melyben ajánlják például az online korrepetálást alsóbb évfolyamosoknak.

Tehát a szabály továbbra is él

A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzése és annak igazolása. Ez alól kivételek azok, akik felnőttoktatásban vesznek részt vagy sajátos nevelési igényű tanulókat, akiket a szakértői bizottság javaslata alapján az igazgató határozatban mentesített. A szabály azt is kiemeli, hogy a kitétel a végzős gimnazistákra vonatkozik, az újraérettségizőkre nem.

Ha az írásbeli érettségi kezdetéig nincs meg ez az említett ötven óra közösségi szolgálat, az érettségi vizsgát nem kezdhetitek el, az adott vizsgaidőszakra vonatkozó összes érettségi jelentkezéseteket az igazgató törli - áll a köznevelési törvényben.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.