szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kik és miért kaphatnak többletpontokat a 2021-es felvételin? Hogyan számolják őket és meddig kell beküldeni, hogy jogosultak legyetek a többletpontokra? Minden kérdésre válaszolunk.

A többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet abban az esetben is, ha a különböző jogcímek alapján elért többletpontjaitok összege ezt meghaladná. A többletpontokat két csoportra lehet osztani:

  • jogszabály alapján – az előírt feltételek teljesítése esetén – kötelezően adandó többletpontok (emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, nyelvtudásért, esélyegyenlőségért),
  • képzési területenként adható többletpontok (tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján, szakképesítés vagy sporteredmény) alapján.

Hogyan számolják a pontokat?

A felsőoktatási felvételi eljárásban nem lehet ugyanazt az eredményt többször értékelni: például ha ugyanazon jogcímen, de több eredmény alapján (pl. nyelvtudás: ugyanazon nyelvből közép- és felsőfokú nyelvvizsga) is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a legkedvezőbb esetet veszik figyelembe.

Már most érdemes elkezdeni a dokumentumok összegyűjtését

Többletpontot kizárólag az kaphat, aki az erre vonatkozó jogosultságát a benyújtandó dokumentumokról szóló szabályoknak megfelelően, külön felszólítás nélkül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg – vagy amennyiben az igazoló dokumentum azt követően áll rendelkezésére, legkésőbb 2021. július 8-ig feltölti az e-felvételibe.

A 2021-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!