szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan kezdődik a tavaszi érettségi szezon, ezért megnéztük, hány pontot szerezhettek összesen a magyar, a matek, a töri, valamint az idegen nyelvi érettségi írásbeli és szóbeli vizsgarészein. Azt is mutatjuk, mennyiben tér el a pontszámítás közép-, illetve emelt szinten.

A következő táblázatban a középszintű érettségi vizsgák maximális pontszámait találjátok, vizsgarészekre osztva. 

Középszintű vizsga Írásbeli Szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás: 50 pont Műértelmező szövegalkotás: 40 pont. Helyesírás, íráskép: 8+2 pont Összesen 50 pont (magyar nyelvi tétel kifejtése: 10 pont, irodalmi tétel kifejtése 25 pont, felelet nyelvi minősége: 15 pont)
Matematika I. rész: 30 pont II. rész: 70 50 pont (csak akkor kell szóbelizni, ha nem sikerül elérni az írásbelin a 25 százalékot)
Történelem Rövid feladatok: 50 pont Esszék: 50 pont 50 pont
Idegen nyelv Olvasott szöveg értése: 33 pont; nyelvhelyesség: 18 pont Hallott szöveg értése: 33 pont; íráskészség: 33 pont 33 pont

Ebben a táblázatban pedig megnézhetitek az emelt szintű érettségik pontjait.

Emelt szintű vizsga Írásbeli Szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Szövegértési és nyelvi-műveltségi feladatsor: 40 pont Műértelmező és reflektáló szövegalkotás: 50 pont. Helyesírás, íráskép: 8+2 pont Összesen 50 pont (magyar nyelvi tétel kifejtése: 10 pont, irodalmi tétel kifejtése 25 pont, felelet nyelvi minősége: 15 pont)
Matematika I. rész: 51 pont II. rész: 64 35 pont
Történelem Rövid feladatok: 50 pont Esszék: 50 pont 50 pont
Idegen nyelv Olvasott szöveg értése: 30 pont; nyelvhelyesség: 30 pont Hallott szöveg értése: 30 pont; íráskészség: 30 pont 30 pont

Az érettségi vizsgán az írásbelin és a szóbelin kaptott pontokat összeadják és ebből határozzák meg a százalékos eredményeteket. Azt, hogy pontosan hány százalékkal és milyen osztályzatot kaphattok közép- és emelt szinten, itt nézhetitek meg.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!