szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Október 16-án a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel elkezdődik a 2020-as őszi érettségi szezon. Éppen ezért fontos tisztáznunk, hogy mi történik olyankor, ha nem mentek el az előrehozott érettségi vizsgára, vagy ha elmentek, de valamiért nem tudjátok befejezni azt, illetve ha nem sikerül teljesítenetek a követelményeket.

Első körben fontos tisztázni, hogy mi a különbség a javító és a pótló érettségi vizsga között. Javító érettségi vizsgát abban az esetben tehettek, ha felróható okból meg sem kezdtétek a vizsgát, vagy megkezdtétek, de nem tudtátok befejezni, illetve ha megkezdtétek azt, de a követelményeknek nem tettetek eleget, ezért sikertelen lett.

A pótló érettségi vizsga pedig az, amikor rajtatok kívülálló okokból meg sem kezdtétek a vizsgát, vagy megkezdtétek, de nem tudtátok befejezni azt. Ilyen fel nem róható oknak tekintendő minden olyan a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a szándékos vagy gondatlan magatartásotokra - írja az Oktatási Hivatal.

Abban az esetben, ha az előrehozott érettségitek lesz sikertelen, akkor az adott vizsgatárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban csak a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakában jelentkezhettek. Ekkora a vizsga szintjét is megváltoztathatjátok. Vagyis például, ha az előrehozott érettségin emelt idegen nyelvi érettségit szerettetek volna tenni, de a pótló- vagy javítóvizsgára történő jelentkezésig meggondoljátok magatokat, és mégis inkább csak középszinten vizsgáznátok, erre is van lehetőségetek.

Azt is fontos tudnotok, hogy ha javító vizsgát tesztek, akkor függetlenül a korábbi eredményektől minden vizsgarészt meg kell ismételnetek. Pótló érettséginél viszont, ha korábban már sikeresen teljesítettetek egy vizsgarészt akkor azt nem kell újból megcsinálnotok. Arról azonban a jelentkezéskor, írásban kell nyilatkoznotok, hogy kéritek-e a már teljesített vizsgarész beszámítását.

Ezekkel a feladatsorokkal készülhettek az őszi érettségikre

Októberben fogtok érettségizni magyarból, matekból, töriből, idegen nyelvből, vagy esetleg valamelyik másik tárgyból? Mutatjuk, hogyan tudtok készülni a vizsgákra.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!