szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kötelező emelt szinten érettségiznetek, mert csak úgy kerülhettek be a választott szakra? De mi történik, ha nem sikerül olyan jól a vizsga? Mutatjuk, mikor számít sikeresnek az emelt érettségitek, illetve mikor kaphattok érte többletpontot.

Hamarosan kezdődik az őszi érettségi szezon és a keresztféléves felvételi is, ezért fontos tisztázni, hogy mi történik, ha nem sikerül olyan jól az emelt szintű érettségitek, mint ahogy azt előre elterveztétek.

Mikor számít sikeresnek a vizsga?

Ahhoz, hogy emelt szinten sikeres vizsgát tegyetek, el kell érnetek legalább 25 százalékot. Fontos, hogy ha a tárgy több vizsgarészből áll, akkor együttesen kell elérni a 25 százalékot. Illetve minden részen legalább 12 százalékot kell teljesítenetek. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátokra elégtelen eredményt kaptok.

Az érettségi vizsgán az írásbelin és a szóbelin is pontszámokat kaptok, amelyeket összeadnak, és ebből határozzák meg a százalékos eredményeteket. Azt, hogy pontosan hány százalékkal és milyen osztályzatot kaphattok közép- és emelt szinten, itt nézhetitek meg.

Mikor jár többletpont az emelt érettségiért?

Csak akkor kaptok pluszpontot az emelt szintű érettségiért, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, de ez is kizárólag abban az esetben érvényes, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény vagy annak egy része alapján számítják. Ez azt jelenti, hogy ha kettest vagy hármast kaptok az emelt szintű vizsgátokra - kivéve, ha a hármasotok már eléri a 45 százalékot -, akkor többletpontot ugyan nem kaptok, de az érettségit teljesítettétek.

Korábban itt írtunk róla, hol tudjátok megnézni, hogy egy adott szakon milyen emelt szintű érettségiket fogadnak el.

Mit kell tennetek, ha elvesztettétek az emelt szintű érettségi vizsgabehívóját?

Már nincs egy teljes hónap, és elkezdődik az őszi érettségi szezon. De mit tehettek akkor, ha emelt szintű érettségire jelentkeztetek, viszont elkevertétek a vizsgabehívótokat? Itt a válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!