szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mai középszintű feladatsorról Dr. Pirisi Gábor a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karának adjunktusa nyilatkozott nekünk.

A földrajzérettségi évek óta hasonló összetételű, ez idén sincs másképp. "Átlagos nehézségű feladatsort kaptak a diákok" - mondta el Pirisi Gábor az Eduline-nak. A feladatsornak van egy topográfiai része és egy hosszabb, atlaszhasználós része - tette hozzá az érettségi felépítésével kapcsolatban.

A korábbi évek feladataihoz képest idén is elmondható, hogy a témakörök jól körülhatárolhatósága és a bevált feladattípusok miatt a mai vizsga sem volt kiemelkedően nehéz vagy könnyű - mondta el összességében a vizsgáról az adjunktus.

Hozzátette, az első 20 perces feladatrészben egy magyarországi, egy európai és egy Európán kívüli feladatot kaptak a diákok. A Magyarország vízrajzával kapcsolatos feladatot egyszerűnek, a másik kettőt kicsit nehezebbnek tartja.

A második feladatrészről is megjegyezte, hogy lehettek benne olyan feladatrészek, amibe belekeveredhettek a diákok, de alapvetően nem tartja bonyolultnak a feladatsort. A 10. klímadiagrammal kapcsolatos feladatot külön kiemelte, ugyanis itt szerinte könnyen el lehetett rontani a választ, de aki figyelmesen elolvasta a kérdést és a válaszlehetőségeket, annak nem jelenthetett gondot. Hasonlóan logikai és szövegértési képesség használatával megoldhatónak gondolja a 12-es feladatot, ahol a diákoknak a környezetvédelemmel kapcsolatban kellett válaszolniuk a kérdésekre egy hosszabb szöveg elolvasása után. A többi feladatot összességében könnyűnek gondolja az egyetemi adjunktus. "100 perc alatt úgy gondolom, meg lehetett oldani" - mondta el összeségben a második feladatlapról Pirisi Gábor.

A folyamatosan frissülő tudósításunkat a kémia- és földrajérettségiről itt nézhetitek meg: 

Kémia- és földrajzérettségi: minden infó a mai vizsgákról egy helyen

Kedden a közép- és emelt szintű kémia- és földrajzérettségivel folytatódott az érettségi szezon. Az Eduline-on ma is megtaláljátok a legfontosabb infókat a vizsgákról.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.