szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szülői Hang is közleményt adott ki az érettségik kapcsán, melyben kiemelik, hogy különösen fontos az egészségügyi kockázatok csökkentése, főleg amikor a miniszterelnök szerint az érettségi kezdete egybeesik a járvány tetőzésének várható időpontjával.

Az érettségi lebonyolításának tervezett módja kockáztatja a tanulók, tanárok és hozzátartozóik egészségét, miközben a diákokat méltatlan dilemma elé állítja azzal, hogy választaniuk kell egyéni előmenetelük valamint saját és családjuk egészségének veszélyeztetése között- írja közleményében a Szülői Hang. Úgy gondolják, hogy még most is lenne lehetőség kreatív és rugalmas megoldásokra, melyekkel az egészségügyi kockázatok és a kialakult esélyegyenlőtlenségek csökkenthetőek, főleg miután a miniszterelnök szerint az érettségi kezdete egybeesik a járvány tetőzésének várható időpontjával.

A Szülői Hang arra kéri a diákokat és a családjaikat, ne hagyják szó nélkül a jogsérelmeket, és tegyenek panaszt a kormánynál, az Ombudsmannál és/vagy az Oktatási Jogok Biztosánál az érettségi tervezett lebonyolításának módja miatt.

„A vizsgázóknak dönteniük kell, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet közepette részt vesznek-e a vizsgán akkor is, ha ezzel esetleg kockáztatják saját és a környezetükben élők egészségét, vagy inkább őszre halasztják az érettségi vizsgát” – írják közleményükben. Szerintük, akik az őszi érettségit választják nemcsak nem tudnak továbbtanulni, hanem hátrányos helyzetbe kerülnek a munkaerőpiacon is önhibájukon kívül. Úgy gondolják, hogy a kormány nem adott valódi választási lehetőséget, várhatóan a diákok többsége ilyen feltételek mellett nem tud élni a halasztás lehetőségével, így méltatlanul nehéz helyzetbe kerülnek.

Súlyos problémának érzik azt is, hogy a távoktatásban, nem mindenkinek volt egyformán lehetősége hatékonyan felkészülni az érettségire. „A rendkívüli válsághelyzet súlyos hátrányba hozott sok tanulót, az állam most mégis ugyanolyan írásbeli érettségivel kívánja mérni a tudásukat, mintha nem egy válsághelyzet mindennapjaiban élne az ország” – írják. Megemlítik, hogy az elmúlt időszakban a kormányzat is egyre fokozottabban figyelmeztet arra, hogy a megbetegedések száma jelentősen nőhet és a miniszterelnök szakemberekre hivatkozva épp az érettségi kezdetét megelőző napra várja a járvány tetőzését. A Szülői Hang úgy véli, hogy megmagyarázhatatlan, mire alapozva lehet az írásbeli érettségi megtartását mégis biztonságosnak ítélni.

Fontos, hogy a kormány tegye nyilvánossá annak a döntésnek az indoklását, ami több százezer embert közvetlenül is érint, diákok, pedagógusok, iskolai technikai dolgozók, szülők és nagyszülők egészsége, akár az élete is múlhat rajta.

Külön kiemelik az alábbiakat:

  • A tanulók egy része hatósági karantén alatt lehet a vizsga időpontjában, ők nem kaptak módot arra, hogy az érettségit letegyék, így a felsőoktatásban tanulmányaikat nem tudják folytatni.
  • A diákok közül sokan - bár nincsenek hatósági karantén alatt, tünetmentesek, de tudtukon kívül kapcsolatba léphettek potenciálisan fertőzött személyekkel-, akár hordozóként elősegíthetik a járvány terjedését.
  • A tanulók az írásbeli érettségin való megjelenéssel saját egészségüket is veszélyeztetik, különösen azok, akik valamilyen betegségben is szenvednek.
  • Sok tanuló él egy háztartásban idős vagy beteg családtaggal, az érettségin való megjelenéssel a diákok akaratlanul őket is veszélyeztetik. Hasonlóan a vizsga lebonyolításában részt vevő, a vizsgalapokat javító pedagógusok, az iskola működtetésében segítő technikai személyzet és közvetve azok családjai is veszélyeztetetté válnak.

Álláspontjuk szerint a kormány döntése ezekre a kérdésekre nem ad megnyugtató választ, pedig lenne lehetőség minimalizálni a felmerülő kockázatokat.

Javaslataik között szerepel, hogy biztosítsanak több vizsgaidőpontot, hogy a tanulók akkor vizsgázhassanak, ha a járvány már alábbhagyott, szerintük a kormányzat részben mentességet biztosíthatna az írásbeli érettségi vizsga alól a különleges helyzetre való tekintettel, és a tanuló korábbi érdemjegyei alapján adhatna megajánlott érettségi jegyet. Indokoltnak tartanák, hogy a szokásosnál több tanulót vegyenek fel a felsőoktatásba, így nem szorulnának ki azok, akik a járvány által támasztott nehézségek miatt hátrányba kerültek.

Említést tesznek a rendőri jelenlétről is közleményükben. A kormányzat jelezte azt is, hogy az érettségi lebonyolításában rendőrök is segíteni fognak. A Szülői Hang aggasztónak tartja a rendőrök jelenlétét az iskolákban, hiszen a vizsgák egyébként is feszültséggel járnak. Azt kérik, hogy a rendőrség csak az iskolán kívül segédkezzen a szabályok betartásában.

Itt az idei érettségi menetrendje: dátumok egy helyen

Akkor pontosan hogyan és mikor lesznek az idei vizsgák? Megjelent a tegnapi rendelet a Magyar Közlönyben, mutatjuk a részleteket. A Magyar Közlönyben többek között a dátumokról is olvashattok már. Itt van a teljes vizsgaidőszak menete: Ezek szerint a vizsgák május 4-én 9-kor kezdődnek magyar nyelv és irodalommal és május 21-én délután olasszal érnek véget.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!