szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen feladattípusok lesznek a matekérettségin? Hány pontot szerezhettek az egyes feladatrészekre, és milyen "puskázási" lehetőségetek van? Fontos kérdésekre válaszoltunk.

A középszintű matekérettségi két részből áll, melynek megoldására összesen 180 percetek lesz. Az első vizsgarész 45 perces, a második rész megoldására pedig 135 perc áll majd a rendelkezésetekre. Az írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Milyen feladattípusokra számíthattok?

Az I., 45 perces feladatlap 10-12 rövid feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók és egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A II. vizsgarész megoldására 135 percetek lesz, amit szabadon oszthattok be magatoknak. Ez ugyanis további két részből áll. Az A részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldanotok. Ezek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választanotok és megoldanotok – az értékelés során is csak az általatok választott két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak.

Milyen segédeszközöket használhattok?

A feladatok megoldásához függvénytáblázat (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhattok. Ezekről magatoknak kell gondoskodnotok és a vizsga alatt nem cserélgethetitek az eszközöket egymás között.

Mikor kell szóbeliznetek?

Ha nem értétek el az írásbelin a 25 százalékot, de 12 százalékot sikerült teljesítenetek, akkor elmehettek szóbelizni, ahol felhúzhatjátok a jegyeteket. Arról, hogyan néz ki a középszintű matek szóbeli, itt írtunk korábban.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Így tanulhattok matekot otthonról: alternatív megoldások diákoknak és tanároknak

Lehet, hogy elképzelhetetlennek tűnik a matektanulás otthonról: Ki magyarázza el a tananyagot? Honnan kaphatok segítséget, ha elakadok valahol? Most megmutatnunk nektek néhány online tanulási módszert, ami otthonról is tökéletesen alkalmazható.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.