szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje február 15-én lejárt, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek további teendőitek a felvételi kapcsán. Összeszedtünk néhány fontos dátumot, hogy mire kell figyelnetek.

A felvételi jelentkezés után is akad teendő és vannak fontos dátumok, amiket érdemes feljegyezni.

Hiánypótlás

A hitelesítési határidőt követően megkezdődik az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Amennyiben ennek során megállapítják, hogy a felvételi jelentkezési kérelmetek hiányos, legkésőbb 2020. június 25-ig felszólítást kaptok a hiányok pótlására. A hiánypótlás E-felvételiben történő megjelenéséről a Hivatal e-mailben értesít titeket.

Néhány gyakoribb eset, amikor hiánypótlási felszólítást kaptok:

  • ha elfelejtettétek a hitelesítést
  • ha nem küldtetek másolatot a bizonyítványotokról, vagy annak nem megfelelő oldalát küldtétek el
  • ha mesterképzésre jelentkeztetek és nem küldtétek el a felsőfokú oklevelet

A Felvi oldalán megtaláljátok az összes olyan esetet, amikor felszólítást kaphattok.

Amennyiben a hiányt legkésőbb a hiánypótlási felszólításban megadott határidőn belül (vagy a rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb 2020. július 9-ig) nem pótoljátok, a jelentkezési kérelmeteket a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálják el, vagy az eljárást megszüntethetik.

Fontos, hogy nem minden dokumentum hiánya esetén kaptok hiánypótlási felhívást. Ilyen például a többletpontra jogosító igazolás. Egyénileg dönthettek arról, hogy a lehetőségek közül milyen dokumentumok figyelembevételével kívánjátok a pontszámítást, ezért ennek alapján kell figyelnie az ahhoz szükséges dokumentumok beküldésére.

Ügyintézési időszak

Az elektronikus jelentkezés és hitelesítés lezárta után az Oktatási Hivatal létrehozza a felvételi eljárás központi nyilvántartását. Ezt követően az E-felvételiben nemcsak megnézhetitek az adataitokat, dokumentumaitokat, hanem szükség esetén módosíthatjátok, pótolhatjátok is azokat. Az E-felvételiben 2020. április 19-től folyamatosan nyomon követhetitek személyes adataitokat, jelentkezéseiteket, ellenőrizhetitek a feltöltött dokumentumok feldolgozottságát. Láthatjátok a felvételi pontjaitokat, letölthetitek a Hivatal által küldött hivatalos értesítéseket, például a hiánypótlási felszólítást.

A személyes adataitok módosítására 2020. július 9-ig van lehetőségetek. Szintén eddig a határidőig adhatjátok be a jelentkezés benyújtásakor még rendelkezésre nem álló dokumentummásolatokat. Eddig az időpontot tudjátok a jelentkezési helyet vagy helyeket visszavonni, valamint egy alkalommal sorrendet módosítani is. A Felvi felhívja rá a figyelmet, hogy amennyiben visszavonjátok valamely jelentkezési helyet, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőségetek. Csak azt a képzést töröljétek, amit ténylegesen szeretnétek eltávolítani a listából.

Nyelvvizsga

Szintén július 9-ig van lehetőségeteket a 2020. február 15-e után letett államilag elismert nyelvvizsgák dokumentumainak feltöltésére. Itt meg kell adnotok az ügyintézés során a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Ponthatárok

Az, hogy felvesznek-e az általatok megjelölt jelentkezési helyre, a szakra meghatározott ponthatártól, illetve az általatok elért felvételi összpontszámtól függ.

A felvételi eljárás során az egyes jelentkezési helyeken – a jelentkezők elért felvételi összpontszáma alapján kialakított egységes rangsorolás, és az intézmények kapacitása alapján - várhatóan 2020. július 23-án határozzák meg a felvételi ponthatárokat. Ennek során minden jelentkező esetében megállapítják, hogy melyik jelentkezési helyre nyert, illetve nem nyert besorolást. Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében ún. besorolási döntést hoz, erről pedig elektronikus levélben értesíti a jelentkezőket legkésőbb 2020. augusztus 5-ig. A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy  mely szak esetében értetek el a felvételhez szükséges ponthatárt. A besorolási határozatot az E-felvételi felületéről tölthetitek majd le.

Ilyen dokumentumokat kérhetnek az egyetemek a jelentkezés után

Bár a jelentkezési időszak véget ért, a felvételizőknek még sok dolguk lesz a következő hónapokban. Milyen dokumentumokat kérhetnek az intézmények a jelentkezőktől? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!