szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi bizonyítvány és az abban szereplő eredmények megléte alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvételnek. De vajon fel is kell töltenetek a rendszerbe, ha megszereztétek? Fontos kérdésre válaszolunk.

Az érettségi vizsgaeredményekre a felvételi pontok számításánál is szükség van, mind az érettségi pontok, mind a tanulmányi pontok és az emelt szintű érettségiért járó többletpontok vonatkozásában. Mivel az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban - írja a Felvi.

Fel is kell tölteni a felvételihez?

Az érettségi bizonyítványotokat, amennyiben 2006. január 1-je után adták ki, alapvetően nem kell feltölteni. Az abban szereplő érettségi vizsgaeredményeket az Oktatási Hivatal elektronikus úton veszi át a rendszeréből.

Amennyiben a nyilvántartásban szereplő adatok és a bizonyítványotokban szereplő adatok eltérnek, vagy nem jelennek meg az adatok az E-felvételi "Közhiteles nyilvántartásokból származó információk" menüpontjában, akkor a javítást, kiegészítést dokumentummal igazolva kell kérnetek.

Abban az esetben, ha 2006. január 1-je előtt érettségiztetek, akkor kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány minden oldalának fénymásolatát fel kell töltenetek. Önmagában a törzslap/törzslapkivonat nem alkalmas végzettségi szint igazolására - teszi hozzá a tájékoztató.
Illetve akkor is fel kell töltenetek az érettségiteket, ha külföldi érettségi bizonyítványok van.

Ha "régi érettségivel" szeretnétek idén felvételizni, akkor rátok más pontszámítási szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a kétszintű rendszerben szereztek bizonyítványt. A pontszámítási szabályokat itt olvashatjátok el.

Felvételi pontszámítás: a február 15-e után szerzett nyelvvizsga is beszámítható?

Hamarosan lejár a felvételi határidő, a már most rendelkezésre álló dokumentumaitokat pedig fel kell töltenetek a rendszerbe. De mi van akkor, ha még nem szereztetek nyelvvizsga-bizonyítványt, de tervezitek? A február 15-e után megszerzett nyelvvizsga, beleszámít az majd az eredménybe? Mutatjuk a szabályokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.