szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van ahol 74, 50 vagy 40 ponttal kell kevesebbet elérni, mint tavaly. Ilyen pontokkal kell számolnia azoknak, akik a népszerű alap- és osztatlan képzések valamelyikére jelentkeznek.

Ahogy már írtunk róla, idén is több népszerű szakon húztak központi ponthatárt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a szakokon csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt, függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Persze a ponthatárok nem minden esetben véglegesek, a jelentkezők pontszámai vagy létszáma alapján még ennél is lehetnek magasabbak, vagy akár csökkenhetnek is. Itt nézhetitek meg a teljes listát és a központi ponthatárokat.

Azonban a 2019-es pontszámokhoz képest a 2020-as központi határok több alap- és osztatlan szakon is csökkentek.

Igazságügyi igazgatáson például a tavalyi 424 helyett 2020-ban 350 lett az előzetes ponthatár. Kommunikáció- és médiatudományon 440 helyett 400, lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki szakra 320 helyett 310, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakra 410 helyett 350 pont lett a központi ponthatár idén.

Nemzetközi gazdálkodáson és nemzetközi tanulmányokon is alacsonyabb lett a központi határ: mindkét szakon 400 pontot kell elérni, a korábbi 420 és 455 helyett. Csökkent a mindig népszerű pszichológia előzetes ponthatára is 435-ről 400 pontra.

Ezen felül három osztatlan képzésen is kevesebbet kell összeszedni. Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szokon 420 helyett 400, gyógyszerész szakon 385 helyett 380, jogász képzésen 440 helyett 350 pontot. Ez utóbbi szakon meghatározták az államilag finanszírozott helyek számát is: intézményenként legfeljebb 80 ilyen helyet lehet biztosítani a jogászképzésben - mondta el Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A 2020-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Felvételizők, figyelem! Ilyenek a 2020-as központi ponthatárok a népszerű szakokon

Milyenek lesznek az előzetes ponthatárok a kiemelt szakokon? Itt találjátok a 2020-a listát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.