szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem kell sokat várni az idei ponthatárokra. Mutatjuk, hogyan alakultak a tavalyi ponthatárok a társadalomtudományi, természettudományi, orvosi, bölcsész, informatikai, műszaki és gazdasági képzéseken. Itt vannak a statisztikák, hányan jelentkeztek és kerültek be végül, illetve milyen magasak voltak a ponthatárok.

Műszaki képzésre összesen 19910-en jelentkeztek idén, közülük több mint 15 ezren első helyen, állami képzésre 18465-an. A Felvi statisztikái alapján megnéztük, hány diákot vettek fel tavaly, mi volt a ponthatár, és hányan jelentkeztek idén. 

A gépészmérnöki szak a legnépszerűbb műszaki képzés, idén több mint ötezren jelentkeztek erre a képzésre, amely egyébként a hatodik legnépszerűbb képzés az összes egyetemi szak közül. Ha ti is műszaki képzésekre jelentkeztetek, a statisztikákról, ponthatárokról itt olvashattok el mindent.

Gazdasági szakot összesen 31326 felvételiző választana idén, 23776-an első helyen jelöltek meg a következő táblázatban szereplő szakok egyikét. 25171 felvételi jelentkezés érkezett idén államilag támogatott képzésre - a Felvi statisztikái alapján mutatjuk a gazdasági szakokra vonatkozó számokat. A statisztikákról pedig bővebben itt olvashattok.

Idén is a mérnökinformatikus a legnépszerűbb informatikai alapképzés a felvételi statisztikái alapján, 6500-an jelölték meg a jelentkezési lapon. A képzési terület második legnépszerűbb szakja a gazdaságinformatikus 4677 jelentkezővel és 2125 első helyes jelentkezővel - 4261 diák állami ösztöndíjas formában kezdené meg tanulmányait ezen a szakon - derül ki a statisztikákból. Ha ti is ilyen képzésre jelentkeztetek, akkor itt megnézhetitek a ponthatárokat és a korábbi évek fontos adatait.

Több mint 16 ezren felvételizek 2019-ben valamely bölcsészettudományi képzésre, közülük közel 11 ezren első helyen jelölték meg a kiválasztott szakukat, 14 ezren állami képzésre adták be a jelentkezésüket.  A pszichológia mellett az anglisztika szak népszerűsége továbbra is töretlen: több mint kétezren adták be a jelentkezésüket idén, de a közösségszervezés szakra jelentkezők száma is majdnem eléri a kétezret. A legfontosabb adatokat és pontokat itt olvashatjátok el a bölcsészképzésekről.

Összesen 11 549 felvételiző választana valamilyen orvosi képzést, 9 064-en első helyen jelöltek meg a következő táblázatban szereplő szakok egyikét. 8 474 felvételi jelentkezés érkezett idén államilag támogatott képzésre - a Felvi statisztikái alapján mutatjuk az orvosi szakokra vonatkozó számokat.

Idén felvételiztek? Itt kiszámolhatjátok a pontjaitokat

Ha szeretnétek biztosra menni, már feltöltöttetek minden fontos dokumentumot, és szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát. Számolgatnátok? Itt megnézhetitek, milyen adatokat kell megadnotok, melyik pontszámítással jártok jobban, és hogyan működik a kalkulátor.

Idén az ápolás és betegellátás a legnépszerűbb orvosi alapképzés a felvételi statisztikái alapján, 5619-en jelölték meg a jelentkezési lapon. A képzési terület második legnépszerűbb szakja az általános orvos osztatlan mesterképzése 2873 jelentkezővel. Az orvosi képzés statisztikáiról bővebben itt olvashattok.

A legnépszerűbb természettudományi képzés a biológia, amelyre közel kétezren jelentkeztek tavaly, ugyanakkor a felvettek száma nem érte el az ezret sem. A ponthatárok a minimumponthatár közelében maradtak 2018-ban, de egyes egyetemenken előfordultak jócskán kiugró pontszámok is. A statisztikákról pedig bővebben itt olvashattok.

A legnépszerűbb társadalomtudományi alapszak pedig idén is a kommunikáció- és médiatudomány, amelyet több mint 2800-an jelöltek meg a jelentkezési lapon. A második helyen a nemzetközi tanulmányok áll 1835 jelentkezővel, míg a harmadik a szociológia 1605 felvételizővel. A statisztikákról pedig bővebben itt olvashattok.

Ha ti is olyan képzésre jelentkeztetek, ahol idén is előzetes ponthatárokat húztak, akkor itt megnézhetitek a számokat:

Felvételi 2019: mire számíthatnak a legnépszerűbb szakokra jelentkezők?

Jó hír, hogy több szakon is alacsonyabb az idei előzetes ponthatár, mint tavaly. De mint jelent ez az egyes egyetemeknél?