szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vissza tudom állítani azt a jelentkezési helyet, amit korábban visszavontam? Mikor érdemes sorrendet változtatni? Most a legfontosabb kérdésekre válaszolunk a sorrendmódosítással kapcsolatban.

Tegnap már összefoglaltuk, hogy a kötelező vagy többletpontot érő dokumentumokat hogyan kell feltöltenetek. Most összegyűjtöttünk mindent arról, amit a sorrendmódosításról érdemes tudnotok. Mielőtt belekezdenétek, fontos tudni, hogy a jelentkezési sorrendeteken csak egyetlen alakalommal módosíthattok, legkésőbb 2019. július 12-ig.

Mit és hogyan?

Az egyszeri sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést nem tudtok felvenni a listára. Ez alól kivételnek számít a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele - írja a Felvi.

Felvételi: ezen a hétvégén elérhető lesz az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálata

Július 12-ig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a felvételizők, akik a megjelölt képzések sorrendjén is eddig változtathatnak - éppen ezért az Oktatási Hivatal telefonos felvételi ügyfélszolgálata ezen a hétvégén elérhető lesz.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a preferencia-sorrendetek. Abban az esetben viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis ekkor a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyertek felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért a lista végére helyeznétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Van, amin nem lehet változtatni

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.